El PSOE votarà en contra de la proposició no de llei presentada pel PP que instava el govern espanyol a recórrer el decret del català per evitar l'aplicació del 25% de castellà a les aules tal com exigeix la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Així ho ha avançat el portaveu del partit, Héctor Gómez en una roda de premsa al Congrés: "No volem establir una guerra, una batalla campal política, perquè considerem que les sentències estan per complir-les en l'àmbit educatiu, ha apuntat, ressaltant que no donaran suport a la iniciativa dels populars perquè no volen entrar en aquestes "Qüestions, batalles i conteses polítiques". En la mateixa línia, ha insistit a "acatar la sentència del TSJC" i ha apostat per la "defensa de les llengües cooficials". "Sempre hem mantingut la mateixa posició, que també va quedar reflectida en la llei de l'audiovisual, emparats en el mandat constitucional", ha volgut aclarir, tot i que aquesta llei audiovisual es va acabar aprovant gràcies a l'abstenció del PP i partits com ERC van finalment votar-hi en contra.

El PSC, contra el decret 

En aquest context, el PSC ja es va desmarcar des d'un bon principi del pacte sobre el català al sistema educatiu. Alícia Romero, portaveu del partit, va explicar en una piulada els motius pels quals la seva formació no donarà suport al decret llei aprovat pel Govern. “Desafia els tribunals, no dona compliment a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, no recull amb plenitud l’acord fruit del consens treballat pels grups i no menciona l’ús curricular del castellà”, afegia. Aquesta confirmació per part de Romero arribava minuts després que el PSC amenacés de no aprovar el decret del català si la intenció de l’executiu de Pere Aragonès era esquivar la sentència del 25% de castellà a les aules. I així ho van fer. 

El PP ha impulsat la iniciativa amb l'objectiu de demanar a l'Executiu que recorri i deixi en suspens el decret de la Generalitat. Concretament, demana que es requereixi al Govern el compliment, en els seus termes, de la sentència del TSJC, ferma des del 20 de gener del 2022, i de la doctrina constitucional, que disposa que les dues llengües cooficials siguin reconegudes pels poders públics competents com a vehiculars, mentre que el decret i la llei utilitzen el terme curricular.  A més, reclama que es recorrin cadascuna de les disposicions que es dictin amb la finalitat d'eludir el compliment de la sentència.

La resposta del CGE

Mentrestant, a Catalunya el Consell de Garanties Estatutàries ha avalat per unanimitat la llei sobre el català a l'escola impulsada per PSC, ERC, Junts i comuns, després d'un bloqueig que s'ha allargat més temps del previst. Tan bon punt els quatre partits del Parlament van arribar a un acord per aprovar una llei ad hoc per donar resposta a la sentència que imposa el 25% del castellà a l'escola, Vox, Ciutadans i PP van decidir torpedinar-ho per aconseguir que la llei no fos aprovada abans del 31 de maig, termini que fixava l'ultimàtum del TSJC per complir el 25%. Finalment, els partits no van poder aprovar aquesta llei abans d'aquest termini, però sí que ho podran fer aquesta mateixa setmana. Tot i que també van portar el decret al Consell de Garanties, aquest està en vigor.