Oficial: el PSC es desmarca del pacte sobre el català i el castellà al sistema educatiu. Així ho ha confirmat aquest dilluns la portaveu dels socialistes catalans al Parlament, Alícia Romero, que en una piulada ha adjuntat una llista de motius pels quals la seva formació no donarà suport al decret llei aprovat pel Govern. “Desafia els tribunals, no dona compliment a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, no recull amb plenitud l’acord fruit del consens treballat pels grups i no menciona l’ús curricular del castellà”, afegeix. Aquesta confirmació per part de Romero ha arribat minuts després que el PSC amenacés de no aprovar el decret del català si la intenció de l’executiu de Pere Aragonès era esquivar la sentència del 25% de castellà a les aules.

En una roda de premsa, la viceprimera secretària del PSC, Lluïsa Moret, havia assegurat que el Govern encara no els havia enviat el contingut del decret, però ja deixaven ben clar que no l'aprovarien si era per fugir de la justícia. Així mateix, ha carregat contra aquest mecanisme, que Esquerra Republicana i Junts per Catalunya defensen que ha de complementar l'acord del Parlament: "Aquesta proposta de decret és una improvisació del Govern per esquivar la sentència del TSJC". Moret ha assegurat que el decret és "fruit del nerviosisme", ja que aquest dimarts acaba l'ultimàtum que el TSJC ha donat a la conselleria d'Educació per fer complir la sentència del 25% a les aules.

A banda del decret, el PSC ha reivindicat la llei sobre el català feta al Parlament. A hores d'ara, resta pendent la seva aprovació, que es farà un cop el Consell de Garanties Estatutàries emeti un dictamen sobre la llei, després que els partits de la dreta hagin intentat torpedinar la seva aprovació abans que acabi el termini del TSJC, per complicar les coses al Govern i que no tingui un mecanisme per combatre la interlocutòria. Moret ha assegurat que esperen que la llei s'aprovi com més aviat millor, i ha assegurat que la norma s'ha fet "amb la voluntat de complir millor i amb millors condicions la sentència". I més en concret, ha insistit que aquest acord permet complir millor la resolució del 25%: "Estableix que el català és la pedra angular i llengua vehicular en el sistema educatiu, però també aportant al castellà com a llengua curricular i, per tant, vehicular".

Els comuns sí que hi votaran a favor

Es tracta d’un acord al qual van arribar ERC, JxCat, PSC i comuns. I aquests darrers sí que han confirmat que donaran suport al Govern amb aquest decret. En roda de premsa, el portaveu David Cid ha explicat que la seva formació "ha estat en contacte" en els últims dies amb l’executiu per conèixer l'articulat i suggerir algunes aportacions. Això comporta que votaran a favor de la convalidació del decret al Parlament quan es presenti -que podria ser en el següent ple ordinari-, encara que el seu portaveu ha puntualitzat que abans de decidir el sentit del vot prefereixen llegir el text definitiu.