Canvi de parer. Vox ha siuat la nova llei sobre el català a les escoles com la gota que fa vessar el got. Tot plegat després que només ahir els grups d'Esquerra Republicana, Junts, el PSC i els comuns anunciessin que finalment, i després d'una setmana de negociacions a contrarellotge, havien aconseguit pactar una proposta per protegir el català a les escoles davant la ingerència del TSJC. El tribunal havia fixat el pròxim 31 de maig com la data límit per aplicar el 25% de castellà a les aules, i el Parlament semblava haver superat aquest escull amb l'acord. Aquest matí, la cambra catalana ja ha dut a terme la primera votació per a aprovar la mesura, i la segona i definitiva estava prevista per aquest divendres, amb l'objectiu de deixar-ho tot enllestit.

Ara, però, tot queda trastocat. I és que la formació ultra ha anunciat aquesta tarda una decisió inesperada: portar la llei sobre el català al Consell de Garanties Estatutàries. Es tracta d'una via que el grup d'extrema dreta mai havia seguit, ja que des d'un inici han mostrat el seu rebuig a l'òrgan. De fet, el líder de Vox, Ignacio Garriga, també ha manifestat aquest dimecres en roda de premsa aquesta visió: "El CGE ha de ser tancat perquè realitza funcions duplicades amb l'administració central", ha avisat.

Però en moments excepcionals, decisions excepcionals. "És l'única sortida per a paralitzar la llei", ha avisat Garriga. Així doncs, el diputat ultra ha anunciat que ja s'han posat en contacte amb les dues altres formacions de la dreta espanyolista al Parlament, Ciutadans i el Partit Popular, per tal d'arribar a un acord i portar la llei al CGE. "Estem a l'espera de la seva resposta, però les converses fins ara són favorables a explorar aquesta via". I és que aquest camí s'obria com l'única opció per tal d'aturar, almenys momentàniament, la tramitació de l'acord del català al Parlament aquest mateix divendres. Ciutadans i el PP han comunicat minuts després que se sumen a l'aposta de Vox.

 

Aturar la llei, l'únic objectiu

De fet, el grup ultra ja ha expressat explícitament que l'única intenció d'aquesta maniobra és torpedinar la llei del català i fer que aquesta ho tingui més difícil per a prosperar abans del 31 de maig. "Ho fem amb un únic objectiu, que és paralitzar aquest assalt a la legalitat i al dret dels catalans", ha dit Garriga. "Com a líder de l'oposició i de la reacció nacional, tinc el deure de liderar la defensa de la llibertat". Més enllà, també ha reconegut el diputat ultra que també pretén "forçar" que el Govern hagi de donar explicacions sobre com executarà la sentència del 25%, responent així a la interlocutòria del TSJC si s'aconsegueix que la nova legislació no es tramiti a temps.

Estratègia inesperada

La maniobra in extremis dels tres partits ha tingut una resposta ben aviat per part dels grups que han firmat l'acord del català. Fonts d'ERC han admès que no s'esperaven que Vox optés per l'opció del Consell de Garanties Estatutàries, ja que mai l'havien utilitzat fins ara i sempre l'havien desprestigiat públicament.

Amb tot, l'escenari que s'obre a partir d'ara de cara a la tramitació queda en dubte. La llei s'havia de votar divendres al ple, però amb el moviment de Vox, Cs i PP queden paralitzats tots els tràmits a l'espera que el CGE emeti un dictamen. L'òrgan té set dies hàbils per dictaminar si el text s'adequa a la Constitució i a l'Estatut d'autonomia. Segons quan arribi la resposta, podria ser que ja se superés la data límit del 31 de maig que va marcar el TSJC. Els tres partits espanyolistes encara no han fet el moviment, que poden fer fins demà.