ERC i Junts s’han quedat sols demanant la compareixença de tres fiscals a la comissió d’investigació del Congrés dels Diputats sobre la compra de mascaretes. Tot i que el PSOE ho va avalar inicialment, els socialistes fan ara marxa enrere i, amb la complicitat del PP, Vox, Sumar, el PNB i Coalició Canària (Bildu no ha participat en la votació) eliminen el nom de tres fiscals de la llista de compareixences. La llista que va consensuar el PSOE amb els socis d’investidura incloïa tres fiscals que es van afegir a petició de Junts i Bildu: ⁠Ignacio de Lucas Martín (el fiscal de la Fiscalia Europea que està investigant les presumptes irregularitats a les Balears i a les Canàries), una compareixença que demanaven els juntaires, ⁠Alejandro Luzón (el fiscal cap Anticorrupció d’⁠⁠Espanya) i de Codruta Kovesi (la fiscal cap de la Fiscalia Europea), dues cites que van posar sobre la taula els abertzales. Cap dels tres noms apareixia a la llista inicial del PSOE. Aquest dilluns a la tarda, després de la compareixença de Salvador Illa, la comissió s’ha reunit a porta tancada i ha votat exclusivament l’exclusió o no d’aquests tres noms de la llista. I el PSOE ha aconseguit el seu propòsit.

L’enrenou va arribar després que el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, demanés per carta al president de la comissió d’investigació, Alejandro Soler, que “es reconsiderés la decisió de citar a comparèixer el fiscal en cap Anticorrupció”. Fonts del Ministeri Fiscal esgrimien que Anticorrupció està “directament involucrada en molts procediments objecte de la comissió” i apuntaven que la compareixença del fiscal podria “pertorbar la feina del Ministeri Fiscal”. A més, al·legaven que això podria constituir “un inconvenient per a la tramitació de les investigacions fiscals i judicials de naturalesa reservada” o, fins i tot, per a “les al·legacions al dret de defensa que poguessin efectuar els afectats per aquestes investigacions”.

Després d’aquest primer pronunciament, dos ministres del govern espanyol van desautoritzar públicament el seu grup parlamentari i van oposar-se a la compareixença de fiscals a la comissió d’investigació: Félix Bolaños i Margarita Robles. El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts va considerar que “no té sentit” que “els fiscals hagin de declarar a comissions d’investigació sobre temes que estan instruint i estan coneixent en la seva condició de fiscals”, igual que “no té cap sentit que jutges i magistrats declarin a comissions d’investigació sobre causes que estan coneixent”. I la ministra de Defensa va sostenir que “portar jutges i fiscals a l’àmbit de comissions no és el procediment més adequat perquè ells tenen una feina a fer” i va expressar el seu “respecte” pel poder legislatiu: “Espanya és un estat de dret en què cadascú compleix el seu paper, deixem que el poder legislatiu faci les seves propostes corresponents i sapiguem que els nostres jutges i fiscals actuen sempre d’acord amb el dret i la legalitat”.

🔎 Guia de les comissions d’investigació del cas Koldo: per què Salvador Illa anirà al Congrés i al Senat?

 

Les primeres compareixences: Koldo García, Salvador Illa, Víctor Francos i Enriqueta Chicano

Aquesta nova votació es produeix el dia que han començat les primeres compareixences a les comissions d’investigació del Congrés i del Senat. Al Congrés, han intervingut Enriqueta Chicano, la presidenta del Tribunal de Comptes, i Salvador Illa, exministre de Sanitat. A més, el candidat del PSC el 12-M compareixerà dimecres al Senat. Mentrestant, el Senat ha acollit les compareixences de Koldo García, exassessor de José Luis Ábalos al Ministeri de Transports, i de Víctor Francos, cap de gabinet d’Illa al Ministeri de Sanitat entre el setembre del 2020 i el febrer del 2021.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!