La Fiscalia Europea ha obert una investigació sobre els contractes signats pel Servei Canari de Salut i el Servei de Salut de les Illes Balears per al subministrament de mascaretes en el marc del cas Koldo. Així ho ha anunciat aquest dilluns l'òrgan comunitari en un comunicat, en el qual precisa que obre les diligències després de rebre "una denúncia d'un particular" i dur a terme "diverses mesures encaminades a verificar la seva competència per investigar els fets al·legats", ha informat Europa Press.

Segons ha indicat la Fiscalia Europea, per adoptar la seva decisió ha recopilat informació addicional de la Fiscalia Anticorrupció i del Jutjat Central d'Instrucció Número 2 de l'Audiència Nacional, així com dels diferents organismes encarregats de gestionar el finançament de la Unió Europea. "Sobre la base de la informació recaptada, s'ha pres la decisió d'iniciar formalment la investigació per presumptes delictes de malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d'influències de conformitat amb la legislació nacional i el Reglament de la Fiscalia Europea", ha assenyalat.

"Importants llacunes" en els contractes

Mentrestant, l'Audiència Nacional ja ha iniciat la seva pròpia investigació sobre el cas Koldo. El jutge que estudia les presumptes comissions irregulars en la venda de mascaretes a administracions públiques durant la pandèmia ha assenyalat l'exministre de Transports José Luis Ábalos com a "intermediari" de la trama, coneguda amb aquest sobrenom per l'exassessor i mà dreta de l'exministre, Koldo García. "L'observació de les comunicacions i l'activitat operativa realitzada per la unitat actuant [de la Guàrdia Civil] han permès concloure que aquests intermediaris serien José Luis Ábalos i Jacobo Pombo", apunta el jutge Ismael Moreno.

L'Agència Tributària ha analitzat els contractes públics i ha detectat "importants llacunes, potser pròpies de la situació d'emergència, en els quals els adjudicataris del contracte semblen diferents dels que es reconeixen com a tals". Assenyala que el primer client de la trama va ser el ministeri de Transports amb Puertos del Estado, pocs dies després ADIF. Posteriorment, va ser el torn de ministeri de l'Interior, del govern de les Balears i el de Canàries. L'informe destaca que "els imports i les unitats contractades són molt elevats". Soluciones de Gestión, SL va adquirir un total de 22.568.120 unitats, de les quals va vendre 21.886.750 unitats el 2020. El 2021 es van lliurar 701.370 mascaretes, de les quals 566.000 van ser a Canàries. Els organismes públics implicats han afirmat a hisenda que van contractar aquestes empreses perquè ho havia indicat el ministeri de transports en mans de José Luis Ábalos, que comptava amb l'assessorament de Koldo García. Balears i Canàries han afirmat que van triar l'empresa perquè els hi va arribar "un oferiment per correu i es va triar per comissió tècnica".