Després de la polèmica i la incertesa que va acabar amb el desbloqueig de la renovació de quatre magistrats del TC, els quatre nous magistrats han jurat o promès aquest dissabte el seu càrrec davant el rei Felip VI en una cerimònia celebrada al Palau de la Zarzuela, a la qual també ha assistit el president del Govern, Pedro Sánchez, i la ministra de Justícia Pilar Llop, com a notària major. Els quatre magistrats són l'exministre de Justícia Juan Carlos Campo i la catedràtica i ex alt càrrec de Moncloa Laura Díez, tots dos proposats per l'Executiu; i els jutges César Tolosa i María Luisa Segoviano, triats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

A més de Sánchez, a la cerimònia que ha tingut lloc en el Saló d'Audiències del Palau de la Zarzuela han acudit el president del Tribunal Constitucional, Pedro González Trevijano, i el del Tribunal Suprem, Rafael Mozo. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i del Senat, Ander Gil, respectivament, també han estat presents a la Zarzuela. "Prometo complir fidelment les obligacions del càrrec de magistrat del Tribunal Constitucional amb lleialtat al rei i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat", han afirmat els magistrats Campo, Díez i Segoviano, en tant que Tolosa ha emprat la mateixa fórmula però com a jurament.

El ple del Tribunal Constitucional va confirmar aquest dijous per unanimitat la idoneïtat dels quatre magistrats proposats, la qual cosa suposa l'últim tràmit per a la seva renovació, que desembocarà en una cort de garanties de majoria progressista. Rebut l'aval de ple i després de l'acte d'aquest dissabte, s'obrirà el debat sobre qui serà el nou president del Tribunal Constitucional. Després del jurament o promesa dels nous magistrats del Tribunal Constitucional aquest matí davant el Rei, l'acte solemne de presa de possessió es realitzarà el pròxim dia 9 de gener a les dotze i mitja del migdia. Així ho ha decidit el Ple del Tribunal, després de consultar-lo amb totes les institucions implicades i tenint en compte el calendari de Nadal d'aquests dies.

El nou Tribunal Constitucional

La renovació de quatre dels onze dels membres del Tribunal Constitucional, que tenen un mandat de 9 anys, farà que aquest tribunal de garanties torni a tenir un domini de membres progressistes. A més dels dos candidats del Poder Judicial, ara es podran incorporar també els juristes escollits pel govern espanyol: l'exministre Juan Carlos Campo i la jurista catalana Laura Díez. Els quatre nous membres del TC substituiran el president Pedro González-Trevijano, conservador i que ha fet cas del PP per bloquejar la renovació del tribunal; els també conservadors, Antonio Narváez i Santiago Martínez Vares, i al progressista Juan Antonio Xiol, actual vicepresident del tribunal de garanties.