Alberto Núñez Feijóo va entrar per la porta gran a la política nacional després d'abandonar la presidència de la Xunta i substituir a Pablo Casado com a líder del PP. Des que va canviar Santiago per Génova liderava pràcticament totes les enquestes (menys les del CIS) mentre el PSOE de Pedro Sánchez estava immers en una tendència a la baixa i els vots que es deixaven pel camí no anaven a parar a altres partits d'esquerres sinó als populars. Ara, però, gairebé 9 mesos després de l'arribada de Feijóo i de la revolució que això va suposar, coneguda com "l'efecte Feijóo", les seves perspectives electorals s'han refredat: tot i que continuarien guanyant unes eleccions generals, que en principi s'han de celebrar d'aquí a un any a finals del 2023, ho faria a menys distància del PSOE, que ha tornat a agafar embranzida. A més, Feijóo ja no només necessitaria a Vox, a qui han retret que hagi unit a l'esquerra al voltant de la figura d'Irene Montero pels seus insults, sinó també a altres forces polítiques en un context on Ciutadans està a punt de desaparèixer.  Així ho revela una enquesta de El Periódico, que mostra un panorama molt ajustat entre els blocs d'esquerra i dreta, quan fa uns mesos la balança es decantava cap al costat de Feijóo. 

Segons aquesta enquesta, elaborada enmig d'un temporal polític per la reforma de la sedició, que ja havia estat anunciada, el trencament de les negociacions per la renovació del poder judicial i també pels efectes de la llei del "només sí és sí", el PP guanyaria unes eleccions generals amb un 28,6% dels vots, entre 126 i 129 escons. Des del mes de juny, quan les perspectives de Feijóo van tocar sostre segons les enquestes de El Periódico, Feijóo ha perdut 3 punts i 15 escons. Mentrestant, Sánchez es queda amb uns 106-108 diputats i un 26,2% dels vots: des del juny, ha pujat en 2,3 punts i 13 diputats. Cal recordar que en les últimes eleccions, el PSOE va aconseguir 120 diputats ((28,5% dels vots) i el PP 89 (20,99%). 

Un resultat electoral molt ajustat entre esquerra i dreta 

Mentrestant, aquesta enquesta mostra també un estancament de la ultradreta: Vox, des de fa uns mesos no millora les seves perspectives electorals que estan fixades a un 13,2% dels vots i sobre uns 39-41 escons, una desena menys que el 2019 quan va irrompre a la política nacional. Així, aquesta baixada del PP no afavoreix al seu rival electoral més a la dreta i la suma dels dos, ara mateix no seria suficient per governar, ja que les dues forquilles més amples donen un total de 170 diputats, 6 menys que els necessaris per a la majoria absoluta. En aquest sentit, els hi podria ser útil Ciutadans, però aquesta enquesta situa els suports als taronges sobre un 2,2% del total i de nou, fregant la desaparició, per tant, s'haurien de cercar altres socis. 

Sánchez tampoc ho tindrà fàcil per sumar, ja que Unidas Podemos millora els resultats respecte a les últimes enquestes, tot i les últimes polèmiques de la ministra Montero i a l'espera de saber com quedarà configurat l'espai polític de Yolanda Díaz, però aquests són pitjors que el 2019. Així, haurà de batallar per intentar sumar altres partits, com ara ERC (11-12 diputats, segons aquesta enquesta), per conservar el poder. UP aconseguiria ara entre 30 i 35 diputats (actualment en té precisament 35), però també s'han de tenir en compte els 3-5 del Más País d'Íñigo Errejón. Per la seva part, Junts aconseguiria entre 6 i 7 diputats.