Les propostes de resolució presentades pel PSC després del debat de política general brillen més pel que hi manca que no pas pel seu contingut. I és que, malgrat que el conflicte entre Catalunya i l'Estat està encara sense resoldre a les portes del cinquè aniversari de l'1-O, els de Salvador Illa han preferit obviar aquesta qüestió i centrar-se en altres matèries. Així, entre la quinzena de propostes no hi ha cap que faci referència ni tan sols a la taula de diàleg que la formació reivindica dia sí i dia també, i, en canvi, pràcticament es parla només d'infraestructures, crisi climàtica, educació i sanitat.

De fet, només el darrer punt fa esment de la negociació. Però no ho fa en relació amb la resolució del conflicte que impulsa la Generalitat i el govern espanyol, sinó que tan sols insisteix per enèsima vegada en una qüestió: la necessitat de convocar una taula de diàleg entre partits catalans. Es tracta d'un reclam que Salvador Illa ha fet en incomptables ocasions durant els darrers mesos, i que també va tornar a clamar durant la seva intervenció del dimarts. Ara, en aquesta proposta de resolució, els socialistes pretenen que el Parlament consideri "sempre positiu el diàleg entre formacions polítiques catalanes", i que insti el govern de Pere Aragonès a "propiciar un espai de diàleg" entre els partits.

Rodalies i pressupostos

El PSC també mou fitxa en matèria del traspàs de Rodalies, un reclam històric per part de la Generalitat i intensificat darrerament pel conseller Jordi Puigneró amb motiu de les recurrents avaries. La posició dels socialistes ha estat sempre marcada per la incertesa, i el seu posicionament en aquest debat de política general tampoc acaba d'espolsar tots els dubtes. Així, la proposta de resolució aposta perquè el Ministeri de Transports i la conselleria de Polítiques Digitals i Territori acordin "el model de traspàs de recursos econòmics necessaris per a l'adequada gestió dels serveis ferroviaris que siguin de competència del Govern" aquest any. A més, afegeixen que el model de traspàs de recursos que s'acordi "ha de garantir els recursos necessaris per fer front al servei amb els màxims estàndard de qualitat, fiabilitat i atenció a l'usuari".

I, sobre els pressupostos de la Generalitat de l'any vinent, els de Salvador Illa reclamen que l'executiu obri un diàleg amb els partits parlamentaris "disposats a cercar un acord ampli i transversal". Un reclam que no sorprèn veient la insistència dels socialistes durant les darreres setmanes perquè puguin dir la seva de cara als comptes de l'any vinent. Pere Aragonès ha tancat la porta a la seva participació en la negociació, si bé el conseller d'Economia, Jaume Giró, ja s'hi ha reunit, i el PSC confia acabar tenint paraula. Més enllà, també demanen que l'executiu català obri un diàleg amb els agents socials i econòmics, i que els comptes es presentin durant el mes d'octubre per poder aprovar-los "en temps i forma".