Després de les discrepàncies que van portar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la plana major d'Esquerra Republicana a apartar-se de la manifestació unitària de la Diada, els protagonistes han après la lliçó. I és que l'acte que tindrà lloc aquest pròxim 1 d'octubre, amb la intenció de recordar el cinquè aniversari del referèndum del 2017, té com a principal objectiu reivindicar la "transversalitat del país" i rememorar com en aquella ocasió es va aconseguir una "estratègia conjunta" entre institucions, partits, societat civil i ciutadania. Amb el mateix esperit, l'acte d'aquest any vol acollir "totes les ànimes de l'independentisme". Així ho demostra el fet que, ara, tant ERC com Junts i la CUP assistiran a l'acte.

Manifestació de l'1 d'octubre 2022: tots els actes i el que se sap fins ara

 

Així ho ha confirmat en roda de premsa aquest migdia el representant del Consell de la República, Antoni Castellà, qui ha explicat que hi seran els tres partits parlamentaris de l'independentisme. A més, també estan convidades totes les formes extraparlamentàries que vulguin, i també més enllà, com ara els comuns. "Només cal que coincideixin a reivindicar el referèndum, fos quin fos el resultat", ha aclarit. En aquesta línia, ha volgut remarcar la legitimitat de la votació de 2017. "No va ser una manifestació o un happening, va ser un referèndum", ha subratllat Castellà, distanciant-se, però, de fer referències a quins haurien de ser els mecanismes per implementar el resultat de l'1-O i fer efectiva la independència. Coincidentment, les diferències entre partits i entitats per l'estratègia és el principal element de disrupció, per la qual cosa no han volgut dotar de protagonisme aquesta qüestió.

 

Antoni Castellà en la presentació dels actes de l'1 O ACN
Antoni Castellà, durant la presentació dels actes amb motiu del cinquè aniversari de  l'1-O /  ACN

Ell mateix ha celebrat que amb aquest acte s'aconsegueixi demostrar que els diferents actors "es poden posar d'acord". També el president de l'Associació de Municipis per la independència, Jordi Gaseni, ha agraït la "generositat" de tothom per assolir la "unitat d'acció". La concentració està convocada pel Consell de la República, l'Assemblea Nacional de Catalunya, Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència, la Intersindical i la Cambra de Comerç de Barcelona, i tindrà lloc a les 17.00 hores a l'Arc de Triomf.

Puigdemont i Forcadell, protagonistes

Entre els protagonistes d'aquesta jornada hi seran el president a l'exili, Carles Puigdemont, i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que intervindran durant l'acte. Ambdues van ser figures principals del referèndum del 2017. A més, per intentar potenciar la mobilització es convidarà la ciutadania a adherir-se a la concentració d'aquest 1 d'octubre. "Des de la comunitat de veïns a la colla de castellers passant pel sindicat d'habitatge", ha aclarit el secretari general de la Intersindical, Sergi Perelló. La idea de tot plegat és que el teixit social que va fer possible l'1-O sigui protagonista. A més, també es facilitarà la impressió dels cartells de l'acte en alta definició per poder anunciar la convocatòria i compartir-la amb qui es vulgui.

Amb la intenció de dotar de protagonisme la ciutadania també s'ha dissenyat l'acte, perquè "sense la gent el referèndum no s'hauria arribat a fer", segons el vicepresident de l'ANC, Jordi Pesarrodona. L'escenari de la concentració es col·locarà sota l'Arc de Triomf, i hi haurà la novetat que aquest any el públic s'estendrà al llarg del Passeig Lluís Companys fins a primera fila. A diferència d'altres ocasions, l'espai reservat a institucions, partits i la societat civil organitzada es trobarà als laterals, mentre que la massa social ocuparà tot l'espai central. La representant d'Òmnium, Marina Gay, ha apel·lat a la mobilització massiva. "Fem una crida per trobar-nos de nou als carrers".