El consens entre els tres principals partits catalans ha permès avui la renovació de part dels òrgans de designació parlamentària pendents d'acord des de fa anys. Aquesta tarda la Cambra catalana ha debatut i aprovat amb els vots a favor d'ERC, Junts i PSC diverses designacions per renovar càrrecs de la Sindicatura de Comptes, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades i del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. Aquesta renovació ha estat possible després de diverses trobades entre els tres grups per desencallar aquesta qüestió i d'aquí unes setmanes també s'abordarà en ple la votació de la publicista Rosa Romà com a presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), de la qual depenen TV3 i Catalunya Ràdio.

Els nous síndics, proposats conjuntament per ERC, Junts i PSC, són Miquel Salazar —nou president—, Llum Rodríguez, Ferran Roquer, Josep Viñas, Manel Rodriguez, Maria Àngels Cabasés i Anna Tarrach, mentre que els nous cinc membres del CAC són Xevi Xirgo com a president, Rosa Maria Molló, Miquel Miralles, Laura Pinyol i Enric Cases. El ple també ha aprovat la designació de l'exconsellera Meritxell Borràs com a directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades a proposta del consell assessor del mateix ens, mentre que Tania Adam i Jaume Ayats han estat designats membres del Ple del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. Totes les votacions han anat precedides de debats de tots els grups en què bàsicament ERC, Junts i PSC han fet valdre haver arribat a un acord que implica gairebé 100 escons (97 en total), mentre que la resta de grups els han acusat d'haver fet un exercici de repartiment de cadires.

Sindicatura de Comptes

En el debat per a l'elecció dels nous síndics el diputat d'ERC José Rodríguez ha subratllat el perfil dels nous integrants i els ha convidat a actuar amb rigor i fer crítiques i recomanacions constructives. Pere Albó, de Junts, ha opinat que el que més desprestigiava l'òrgan era que no es renovessin els càrrecs, per la qual cosa s'ha felicitat de desencallar la situació. Des del PSC Òscar Ordeig ha demanat disculpes per tot aquest temps en què no s'han renovat els càrrecs.

Des de la CUP Dolors Sabater ha acusat els tres partits d'haver-se repartit els representants de la sindicatura i ha denunciat que la vinculació d'alguns dels membres amb partits és "incompatible" per a la independència de l'òrgan. I el diputat dels comuns Joan Carles Gallego els ha retret no haver buscat un "consens més ampli" que representi la diversitat de la Cambra. Mentrestant, els tres partits de la dreta han insistit que s'ha fet clientelisme, s'ha posat en perill el prestigi de l'òrgan i han acusat els tres partits de negociar de forma "opaca". 

En el debat de l'elecció dels membres del CAC s'ha repetit el sentit del debat. Des d'ERC Raquel Sans ha subratllat el consens ampli; Francesc Ten, de Junts, ha dit que el nou equip del CAC és "polièdric, preparat i divers", mentre que David Pérez (PSC) ha considerat que els nous membres treballaran per "restablir la visió de servei públic" dels mitjans. Les crítiques de la resta de partits han estat novament contra "el joc de cadires". 

Borràs torna a parar els peus a Vox

En tot moment el debat s'ha mantingut sense imprevistos, però una vegada més​ la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha hagut de fer un toc d'atenció als ultres quan, en el debat d'elecció de Borràs com a directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, el diputat de Vox Andrés Bello l'ha titllat de "colpista". Quan ha acabat la seva intervenció la presidenta del Parlament li ha cridat l'atenció, li ha ofert disculpar-se i retirar l'expressió del diari de sessions. Bello ha insistit que va participar d'un cop d'estat, referint-se a l'1 d'octubre del 2017. "No voldria que fos una qualificació jurídica, sinó comentar fets que tothom coneix", ha acabat dient Bello després dels advertiments de la presidenta.