Nova setmana, mateix discurs. El PSC i els comuns han decidit mantenir la seva línia retòrica carregant aquest dilluns contra els socis del Govern, ERC i Junts. I és que el context polític marcat per les picabaralles i les queixes entre els dos partits independentistes ha propiciat una campanya per part d'ambdues formacions que vol evidenciar precisament aquest conflicte i, alhora, alçar-se com l'alternativa. Així, la portaveu dels socialistes, Elia Tortolero, ha avisat que l'executiu català ha de "deixar el conflicte crònic de costat i posar-se a l'acció". "Que governi bé, pensant en tots", ha reclamat, advertint que aquesta serà una tardor complicada per la crisi energètica que s'espera i enfront de la qual és necessari que el Govern faci polítiques "com les del govern espanyol".

La socialista també ha aprofitat per situar el seu partit, primera força al Parlament, com l'alternativa a l'executiu actual. Així, ha insistit a posar en marxa la taula de partits que ha de servir per "practicar un diàleg imprescindible" entre les formacions de la cambra. També ha recordat que el seu 'Govern alternatiu' ja ha presentat una desena de documents amb propostes sobre una multitud de temàtiques. I ha insistit en l'oportunitat que té el president de la Generalitat, Pere Aragonès, de comptar amb el suport de Salvador Illa a l'hora de fer els pressupostos de l'any vinent. Els socialistes van reunir-se amb el conseller d'Economia, Jaume Giró, la setmana passada, malgrat que Aragonès s'ha mostrat escèptic de comptar amb el seu vot. De cara al debat de política general, Tortolero ha confirmat que els socialistes hi participaran "de manera constructiva, amb les millors idees útils per Catalunya".

Els comuns veuen "complicat" negociar els pressupostos

Per la seva banda, els comuns també han volgut ficar cullerada a la situació que travessen els dos partits del Govern. El portaveu del grup, Joan Mena, ha instat Pere Aragonès a actuar amb decisió per resoldre les discrepàncies entre els socis, ja que l'executiu "penja d'un fil a causa de les baralles". "No és acceptable que tinguem un Govern que utilitza els ciutadans com a ostatges per les seves baralles", ha criticat. Més enllà, no ha aprofitat la situació per oferir-se a Aragonès en cas que Junts decideixi sortir del Govern perquè encara no es troben en aquesta situació, però ha insistit perquè Esquerra Republicana entengui que el "bloqueig" en què es troben les institucions catalanes és un problema. "Estan bloquejats el Parlament i el Govern, i així és impossible que aquest país avanci", ha lamentat.

Sobre els pressupostos, i després que els comuns es reunissin la setmana passada amb Jaume Giró per discutir els comptes de l'any vinent, Mena també ha aprofitat per lamentar que les disputes entre els socis de Govern els posen en perill i fan "complicat" negociar-los. Encara en la temàtica dels retrets contra ERC i Junts, també ha comentat la carta que van enviar els republicans diumenge a les formacions polítiques del Parlament demanant que hi hagués respecte i propostes responsables al debat de política general: "Em sembla certament graciós que enviïn una carta quan la podrien resoldre amb una reunió directa amb Junts".