Una setmana després de la Diada, a una setmana del debat de política general al Parlament, continuen les turbulències entre els socis del Govern. Les diferències entre ERC i Junts per Catalunya continuen centrant el debat polític català, malgrat la reunió que van mantenir al Palau de Pedralbes. Aquest dilluns, els republicans han tornat a fer un cop damunt la taula i exigir als seus companys de viatge que deixin de “desestabilitzar” i “interferir” en l’acció de l’executiu. La secretària general adjunta i portaveu del partit, Marta Vilalta, ha rebutjat ultimàtums, com el del debat al Parlament, i ha negat la major: “No hi ha una crisi de govern, hi ha una crisi dins de Junts que afecta el Govern”.

La llarga reunió de la setmana passada entre les cúpules d’ERC i Junts no va servir per a taponar les ferides, sinó per a constatar les diferències. Des del partit de Laura Borràs insisteixen que s’està incomplint l’acord de govern i que s’ha de posar fil a l’agulla abans del debat de política general, mentre la formació d’Oriol Junqueras exigeix lleialtat i claredat als seus socis i que rentin els draps bruts a casa. “El que s’ha d’aclarir és què vol Junts per Catalunya”, ha rebatut Martat Vilalta en la roda de premsa d’aquest dilluns a Calàbria. I ha reblat: “No hi ha una crisi de govern. Hi ha una crisi de Junts que està impactant al Govern. Una part de Junts vol sortir vol sortir del Govern. Demanem que s’aclareixin i deixin d’interferir en l’estabilitat del govern”. I ha deixat clar que no se senten interpel·lats per ultimàtums: “La prioritat és com ser útils. La gent no pot esperar que Junts per Catalunya es posi d’acord”.

 

En aquest context ha situat el debat de política general que se celebrarà la setmana que ve al Parlament de Catalunya. Els republicans reclamen a Junts que “no traslladin els seus debats interns a l’estabilitat del Govern o al debat de política general”. Segons ha reiterat Marta Vilalta, el president Pere Aragonès posarà damunt la taula "una  proposta per fer avançar el país també en l’horitzó nacional”. I és “evident” que caldrà parlar de com millorar la coordinació i d'altres qüestions "interpretables". Però “ja ho farem”, ha afegit la dirigent republicana, que vol centrar el debat parlamentari en les mesures anticrisi. Per això han enviat una carta a tots els grups parlamentaris, a excepció de l’extrema dreta de Vox, per a “reduir el soroll i augmentar les propostes”.

La Fiscalia contra Serret

En paral·lel de l'executiva dels republicans, la Fiscalia Superior de Catalunya ha informat aquest mateix dilluns que demana que l'exconsellera d'Agricultura i actual diputada d'ERC, Meritxell Serret, sigui condemnada a un any d'inhabilitació i a pagar una multa de 12.000 euros per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional. Serret va tornar de l'exili el març del 2021 i es va presentar davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que va enviar el seu cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), perquè, al final no va ser processada per malversació de fons, com els exconsellers Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, només condemnats per desobediència. Des de Calàbria tornen a denunciar la situació “injusta”, perquè “donar veu a la ciutadania no és pas cap delicte”. De la mateixa manera, ha recordat que és injusta la situació dels expresos polítics, que continuen inhabilitats, o dels dirigent que encara es troben a l’exili. “La repressió encara és existent i persistent. No volem normalitzar-ho, sinó denunciar-ho”, ha assegurat Marta Vilalta, que ha tornat a reclamar l’amnistia i una resolució del conflicte “basada en el dret i la democràcia i no en els jutges i la repressió”.

Cinc anys del 20-S… i de l’1-O

Comencen les efemèrides, començant per aquest dimarts, quan farà cinc anys del 20-S, quan la policia espanyola va entrar al Departament d’Economia o a la seu de la CUP. Segons Marta Vilalta, allò va ser “el primer embat de la repressió” de l’Estat espanyol, però també de la “resposta massiva” de la ciutadania. “Aquell dia volien aturar el referèndum i els vam sobrepassar i vam fer possible l’1-O”, ha defensat la secretària general adjunta. És per això que demà al vespre celebraran un acte de partit, amb els protagonistes d’aquell dia, per a commemorar la primera de les dates. Però la vista està fixada en el cinquè aniversari del referèndum de l’1-O. Vilalta ha desitjat que la commemoració aquell dia tingui un “vessant transversal”. A diferència de la Diada, ha contraposat.