Amb la negociació dels pressupostos envoltada d'un cert secretisme, tant el PSC com els comuns s'han esforçat per no donar massa detalls sobre les reunions mantingudes amb el conseller d'Economia, Jaume Giró. La setmana passada es donava a conèixer que els de Jéssica Albiach mantindrien durant aquests dies una trobada amb el titular del departament per tal d'iniciar la negociació dels comptes, i poc després els de Salvador Illa celebraven també haver aconseguit concertar una cita per tractar la mateixa qüestió. Ara bé, la data concreta no va arribar a conèixer-se. Fins que aquest dijous, la portaveu dels socialistes, Alícia Romero, ha revelat en roda de premsa que va trobar-se amb Giró dimecres a última hora de la tarda, en el que ha estat un primer contacte marcat per la "cordialitat" i que Romero va aprofitar per compartir la seva voluntat que els pressupostos de 2023 permetin ajudar les famílies més vulnerables i les pimes. A més, també ha informat que ambdues parts s'han emplaçat a "més reunions per baixar al detall de propostes concretes".

Ara bé, aquesta no va ser l'única reunió que ha mantingut el conseller d'Economia aquesta setmana. Fonts dels comuns han informat a ElNacional.cat que una delegació dels de Jéssica Albiach també s'ha trobat amb Giró. Sense concretar data i hora, assenyalen que la trobada amb ells s'ha produït abans que la que va mantenir el titular d'Economia amb el PSC. A més, recorden que durant aquest estiu els comuns ja han mantingut converses amb el Govern sobre aquesta mateixa qüestió, a diferència dels socialistes que s'incorporen més tard a les negociacions. Això sí, aquesta darrera reunió amb els liles tampoc ha servit per entrar gaire en matèria, i ha estat més aviat una mera formalitat per asseure's i poder començar a negociar seriosament.

Giró es desmarca d'Aragonès i aposta pel PSC

En aquesta primera trobada, els comuns han transmès a Giró la necessitat que els pressupostos respectin quatre condicions indispensables: que no es rebaixin els impostos als rics, que els pressupostos siguin expansius i amb una forta inversió en el sector públic, que abordin la sobirania energètica, i que comptin amb un pla de xoc contra la crisi. Es tracta d'una demanda que la formació fa temps que exigeix, i que ja ha posat sobre la taula en diverses ocasions. En una conferència la setmana passada, Jéssica Albiach també anunciava que fixaven com a prioritat per aquests comptes potenciar els serveis públics i sobirania energètica.

Ara bé, la negociació pels pressupostos també ha mostrat diferències entre els socis de govern. I és que fa només unes setmanes, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, anunciava que en el seu pla de negociació pels comptes de l'any vinent hi entraven els comuns i la CUP, i rebutjava comptar amb el PSC. Els socialistes lamentaven el seu posicionament. Però poc després, Giró obria la porta a convidar els de Salvador Illa a la negociació, i aquests aprofitaven l'oportunitat per enviar una carta al conseller i reclamar una trobada, que finalment s'ha concretat. A diferència del cap de l'executiu, el titular d'Economia reclama la necessitat de comptar també amb el suport del PSC.