La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha avisat a ERC que si avui vota en contra la seva moció que inclou la B-40 i l'ampliació de l'aeroport del Prat farà "impossible o més difícil" un acord sobre els pressupostos del 2023. En una entrevista a RTVE, Romero ha dit que encara té l'esperança que aquest migdia, al Parlament, els diputats republicans votin a favor del text del PSC i es puguin acabar de pactar els "esculls pendents" dels comptes. Tot i així, ha admès que és "difícil".

Romero ha confirmat que no s'ha acordat cap text transaccional amb ERC i que només se sotmetrà a votació el text inicial presentat pels socialistes. La diputada socialista dona per fet que Junts hi votarà a favor. Els socialistes han situat la Ronda Nord com a condició per aprovar els Pressupostos de la Generalitat i, encara que es van obrir a estudiar les esmenes d'ERC, també sobre la proposta per millorar l'Aeroport de Barcelona, ja van avisar que estaven lluny de la seva postura. "Que el Govern rumiï abans de votar el text si realment vol pressupostos. Votar que no fa impossible o fa més difícil arribar a un acord", ha alertat Romero, per després afegir que amb un vot en contra ERC d'alguna manera estarà dient que 'no' al projecte de la B-40 i, per tant, que amb el PSC no es vol seguir negociant i que aniran a buscar altres suports parlamentaris per aprovar els pressupostos.

Romero considera "increïble" que les negociacions estiguin "encallades" per un projecte, el de la B-40, que, segons ha recordat, va ser aprovat pel govern de coalició entre ERC i Junts i té el suport del territori. "No estem demanant la lluna al Govern", ha insistit. La portaveu dels socialistes assegura que, a banda del quart cinturó, hi ha altres qüestions pendents d'acord, com per exemple que es digui clarament que s'aposta per "ampliar" l'aeroport del Prat, tal com estableix el text de la moció del PSC. "El vot contrari a aquests dos punts, dificultarà continuar negociant", ha afegit.

La relació d'ERC amb el PSOE

Romero s'ha mostrat molesta pel fet que en els últims dies ERC hagi condicionat el seus vots al Congrés al fet que hi hagi o no pressupostos a Catalunya. Segons la portaveu del PSC, "les amenaces en la política no estan bé" i ha alertat que això "dificulta la generació de confiances i de complicitats". I ha assenyalat que el president d'ERC, Oriol Junqueras, s'entén millor amb el PSOE que amb el PSC a Catalunya. També ha lamentat que Junqueras hagi dit "paraules gruixudes" contra els socialistes catalans. I ha posat en dubte que hi hagi unitat entre Junqueras i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, sobre la voluntat de pactar pressupostos.

Reforma del Codi Penal

La dirigent socialista ha subratllat que era important reformar el Codi Penal per "homologar-se a la resta d'Europa i enfortir la convivència a Catalunya", fets que considera que s'han aconseguit. Ara bé, Romero ha afegit que "ara queda veure com s'aplica aquesta reforma", i amb aquestes paraules s'ha desvinculat de les decisions judicials: "només podem saber que el poder legislatiu és qui aprova les lleis i el poder judicial és que les aplica".

Amb aquestes paraules s'ha desvinculat de l'escrit de la fiscalia del Tribunal Suprem d'aquest dimecres on reclama que no es rebaixin les penes d'inhabilitació imposades a Oriol Junqueras (13 anys), Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa (12) fruit de la reforma del Codi Penal. Segons la fiscalia, malgrat la derogació del delicte de sedició, el tribunal pot mantenir les inhabilitacions tal com van quedar a la sentència del procés perquè la seva durada entra a la forquilla prevista per al delicte de malversació agreujada que els atribueix (entre 10 i 20 anys).

Finalment, sobre la cimera hispanofrancesa que Pedro Sánchez va celebrar a Barcelona amb el president francès, Emmanuel Macron, el passat 19 de gener, Romero ha constatat que es va fer per "demostrar que es poden fer coses a Catalunya i no hi ha cap problema". "S'ha demostrat que l'Estat pot venir més a Catalunya, la cimera va ser una demostració de normalitat", ha recordat Romero al mateix temps que ha afirmat que "el procés tal i com el coneixíem sí que ha acabat".