Galleda d'aigua freda per al Govern. Ni el decret de necessitats financeres en pròrroga pressupostària, una qüestió que des de Palau venien com a "tècnica", ha pogut ser validat amb facilitat al Parlament de Catalunya. S'ha debatut aquest dimecres a la cambra catalana i ha rebut llum verda, sí. Però el PSC i Junts per Catalunya han forçat que la norma sigui tramitada com a projecte de llei. Això fa que es tramiti com una llei ordinària i, si es posen d'acord, introduir-hi esmenes. El conjunt de l'oposició s'hi ha sumat. D'aquesta manera, els potencials aliats pels nous comptes marquen terreny davant d'Esquerra Republicana, que ara per ara només compta amb l'acord insuficient amb els comuns signat abans de Nadal. Aquesta mateixa tarda hi ha hagut reunions entre socialistes i republicans, que només han servit per a evidenciar un cop més la distància, amb el Quart Cinturó com a principal punt de bloqueig.

En defensa del decret sobre la pròrroga, la consellera Natàlia Mas ha sostingut que “la validació d’aquest decret és imprescindible per a cobrir les necessitats financeres que no es poden ajornar fins a l’entrada en vigor d’uns nous pressupostos”. En aquest sentit, ha apel·lat al “sentit de responsabilitat política i col·lectiva”. La titular d’Economia i Hisenda ha admès que la “voluntat” hauria estat la de tenir uns nous comptes aprovats amb data 1 de gener i que “ja fa setmanes que estem condicions de portar-los al Parlament”. Però falta un acord amb el PSC o Junts. Davant d’això, ha desitjat que pugui fer-ho “aviat si tothom posa de la seva part”.

Al final, el decret de pròrroga ha estat validat pel Parlament, amb els vots del PSC i Junts per Catalunya. Però són els mateixos que han forçat el Govern a tramitar la norma com a projecte de llei, un moviment al qual s'han sumat altres partits de l'oposició, com la CUP o Ciutadans. De fet, aquesta tramitació ha tirat endavant per 79 vots a favor, 16 abstencions i 33 en contra, només els d'ERC.

Des del Govern treuen ferro a aquest cop de l'oposició. Fonts del Departament d'Economia destaquen que "mentrestant el decret continua en vigor" i que aquesta tramitació "no té grans implicacions", que només és una manera de "visibilitzar d'una victòria" davant l'executiu. En canvi, des de l'oposició adverteixen que, amb aquesta tramitació, podran intentar introduir les esmenes que vulguin.

Posicions allunyades

Al Parlament, durant la jornada d'avui hi ha hagut reunions als despatxos de Govern, on s'hi ha pogut veure la consellera Laura Vilagrà i la portaveu socialista Alícia Romero. Però no s'ha desencallat la negociació i ha evidenciat novament la distància entre ERC i el PSC. Tot plegat després del xoc que han protagonitzat aquest matí el president Pere Aragonès i Salvador Illa. L'intent del Govern de buscar la mediació del PSOE i la Moncloa perquè el PSC aprovi els pressupostos de la Generalitat ha irritat encara més el primer secretari del PSC, que ha fet evident el malestar del seu partit durant la sessió de control al Parlament. El líder dels socialistes catalans ha retret Aragonès que busqués la intervenció de Pedro Sánchez per aprovar els pressupostos de Catalunya, i li ha advertit que no si no està d'acord amb la proposta de mínims que li ha plantejat el PSC busqui el suport d'altres grups.