L'intent del Govern de buscar la mediació del PSOE i la Moncloa perquè el PSC aprovi els pressupostos de la Generalitat ha irritat encara més el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que ha fet evident el malestar del seu partit durant la sessió de control al Parlament. El líder dels socialistes catalans ha retret al president, Pere Aragonès, que busqués la intervenció de Pedro Sánchez per aprovar els pressupostos de Catalunya, i li ha advertit que no si no està d'acord amb la proposta de mínims que li ha plantejat el PSC busqui el suport d'altres grups.

L'endemà que el diputat d'ERC Gabriel Rufián, llancés un toc d'atenció al president espanyol, Pedro Sánchez, des de la tribuna del Congrés sobre la falta de suport del PSC als pressupostos, Illa ha enviat un missatge directe a Aragonès sobre els intents de buscar la intervenció de la Moncloa i del PSOE a la política catalana. "El pressupost de la Generalitat de Catalunya es tramita, discuteix i s'aprova al Parlament de Catalunya. Tinguem-ho clar. Al Parlament es parla. A vegades parlar per parlar no és bo. Parlar en nom d'altres és sempre arriscat i sovint val més parlar de menys que no de més", ha retret Illa en acabar la seva intervenció.

Altres suports

Per si hi havia algun dubte Illa ha advertit que el Govern coneix la "proposta de mínims" que va plantejar el 28 de desembre el PSC: "Estem a 25 de gener, vostè sabrà, la responsabilitat és seva i jo amb tot el respecte li dic que si vostè no subscriu aquesta proposta, cosa que respecto, la responsabilitat de vostè de buscar altres suports".

No només això, els socialistes no tenen intenció d'acceptar l'esmena que ERC ha presentat per intentar consensuar la proposta del PSC sobre la B-40, que apareix ara mateix com el principal escull en les converses, i que s'haurà de debatre demà al Parlament. A primera hora de la tarda, socialistes i republicans han mantingut una nova reunió al respecte que ha acabat sense acord. La possibilitat o no d'arribar a un acord en aquesta votació s'havia convertit en el termòmetre sobre les possibilitats que avancin les converses sobre els pressupostos.

Després que ahir el Govern tornés a apuntar ahir la possibilitat de portar els pressupostos al Parlament encara que no hi hagi acord, Aragonès ha assegurat que el Govern té el projecte a punt però no l'ha aprovat i l'ha portat a la Cambra per a la seva tramitació perquè el PSC va reclamar que abans es pactés. Ha replicat que no ha estat mai partidari del tot o res, "sinó que la política implica negociar, avançar i cessions mútues" i ha insistit que el projecte de pressupostos és molt important i requereix ser aprovat el més aviat possible, per la qual cosa l'ha convidat a aprofundir en les negociacions i tancar un acord.

Sucursalista

També el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha retret a Aragonès que "és molt sucursalista buscar suports al PSOE per intentar aprovar els pressupostos" i ha assegurat que la forma com està gestionant el Govern ha acabat amb el debat intern que hi va haver al seu partit sobre la sortida o no de l'executiu perquè "han demostrat que no són de fiar". De la seva banda, Aragonès ha reclamat a Junts que negociïn els pressupostos. 

 

Des dels comuns Jéssica Albiach ha estat la primera que ha posat damunt la taula el debat sobre els pressupostos, subratllant els avenços que representen els comptes que prepara el Govern, arran del pacte amb el seu grup, per la qual cosa ha preguntat al president si està disposat a aprovar via decret llei els recursos que preveu el projecte en Salut. Davant les dificultats amb què està topant la negociació entre el Govern i el PSC, Albiach ha retret que es dilati la negociació per "interessos partidistes" i ha reclamat al president que reaccioni i activi ja el pressupost previst en Salut.

Suport previ

Aragonès tampoc no ha estalviat els retrets al PSC durant la resposta a Albiach agraint "la responsabilitat" dels comuns per acordar amb "cessions mútues" el projecte. Ha assegurat que l'esforç del Govern és ara buscar l'acord amb la resta de grups i portar els nous pressupostos al Parlament "tan bon punt hi hagi la majoria parlamentària per garantir-ne la viabilitat".

 

Ha explicat que l'objectiu del Govern és aprovar el pressupost en la seva totalitat i amb immediatesa, i ha insistit en la pressió al PSC: "Dilatar en el temps l'aprovació d'un pressupost no vol dir desgast del Govern sinó que els recursos trigaran més a arribar". 

La cimera hispanofrancesa que es va celebrar dijous de la setmana passada ha estat present també a la sessió de control. La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha retret a Aragonès que amb "la seva presència va ratificar la idea que el procés ha acabat", mentre que tant PP com Cs han retret la marxa d'Aragonès de la cimera abans d'escoltar els himnes