Dels despatxos al carrer. Pablo Casado ha intentat taponar la ferida abans que es transformés en hemorràgia. Però no ha servit per a impedir la imatge: centenars de persones, fins a 3.500, s’han reunit aquest diumenge, davant la seu del PP, buida i blindada, per demanar la dimissió de l’actual president del partit, del secretari general Teodoro García Egea i de la seva direcció. I per a fer notar el seu escalf a la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que volen fer arribar fins al Palau de La Moncloa. “No estàs sola”, han cridat en algun moment.

Aquest divendres, en plena guerra total al PP, Pablo Casado va convocar Isabel Díaz Ayuso per a una reunió al despatx de Génova. Des de l’entorn de la presidenta van traslladar que havia estat “infructuosa” perquè Casado li havia exigit un comunicat dient que la formació no l’havia investigat. L’entorn de Casado va córrer a apagar el foc: la direcció es donava per satisfeta amb la informació aportada sobre el contracte de les mascaretes i la comissió del seu germà Tomás. Era un intent d’armistici, que ha estat respost per Sol amb el silenci i pels ayusistes amb inconformisme.

 

No han aconseguit desactivar la concentració que feia dies que circulava per les xarxes socials. Mitja hora abans de la convocatòria, a dos quarts de dotze del matí, la seu del PP ja estava blindada per la policia i centenars de persones ja anaven desfilant pel carrer Génova. Al final han estat uns 3.500 segons la delegació del govern espanyol, d’una edat més aviat avançada, que han omplert la gran avinguda fins a l’altura de l’Audiència Nacional. Alguns dels presents s’afanyaven a aclarir que ells “no eren del PP, sinó d’Ayuso”. Altres no estaven acostumats a manifestar-se. Des del juliol de l’any passat, que van fer-ho contra els indults. Hi havia moltes banderes espanyoles i molta simbologia al voltant de la lideressa.

Els crits més escoltats han estat “Casado dimisió”,  “Casado, ves-te’n ja”, “Isabel, Isabel”, “Ayuso sí, Casado no” o “Oa, oa, Ayuso a La Moncloa”. També n’hi ha hagut de més originals, com “Cayetana (Álvarez de Toledo) tenia raó”, “Teodoro al inodoro” o “Sánchez tremola, Ayuso presidenta”. Els cartells han estat variats, però el més estès és un hipotètic cartell electoral on hi diu “Ayuso 2023”.

És més la imatge pel seu simbolisme que la quantitat de gent. A nivell orgànic, Ayuso ja ha guanyat el primer assalt. Els barons territorials ja pressionen perquè Casado convoqui la Junta Directiva Nacional i posi en marxa un congrés extraordinari per a escollir un nou líder. El botó nuclear el té l’actual president. Però de totes maneres el congrés ordinari s’ha de celebrar aquest mes de juliol.