Malgrat tots els rumors, Pablo Casado ha anat aquest dimecres al Congrés dels Diputats. Tenia preguntes, com a cada sessió de control, per a Pedro Sánchez. Però no han passat ni deu minuts entre l'entrada i la sortida de l'hemicicle. De fet, el líder estatal del PP ha renunciat a la rèplica al president del govern espanyol. A mitja pregunta, s'ha aixecat de l'escó i ha marxat, acompanyat dels seus pocs fidels: Pablo Montesinos, Antonio González Terol i Ana Beltrán. Irònicament, després de la seva primera i única intervenció, l'ha aplaudit tot el seu grup parlamentari. El mateix grup parlamentari que l'ha abandonat en les últimes hores per demanar un congrés extraordinari. Molt sol i amb aire de comiat.

La pressió era del tot insostenible dins del Partit Popular i ahir al vespre Pablo Casado va acabar cedint en les dues coses que li demanaven els crítics. La primera, entregar el cap que li exigien, el de la seva mà dreta i secretari general, Teodoro García Egea, que va presentar la dimissió. La segona, reunir la junta directiva dimarts que ve per celebrar un congrés extraordinari del partit per escollir un nou líder. D'aquesta manera volia evitar la seva dimissió, però el seu lideratge ja sembla del tot sentenciat. Entre les pressions rebudes també hi havia la de la seva portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, i la direcció del grup parlamentari.

Pablo Casado ha arribat dos minuts abans de l'inici de la sessió de control, acompanyat de la vicepresidenta de la cambra Ana Pastor, i ha fet una única intervenció, que ni tan sols contenia pregunta i que semblava una carta de comiat. L'actual president estatal del PP ha defensat que el seu partit ha intentat "eixamplar l'espai de la centralitat" perquè tant els populars com els socialistes puguin governar "sense necessitat de pactes amb els qui no creuen en Espanya ni aliances amb els qui hi atempten en contra". I ha fet una defensa general del seu pas per la política: "Entenc la política des de la defensa dels principis més nobles, el respecte als adversaris i l'entrega als companys. Tot per servir Espanya". La intervenció ha acabat amb un llarg aplaudiment de tots els seus diputats, que s'han posat dempeus.

 

En la seva resposta, Pedro Sánchez ha evitat fer sang: "Des de la diferència i la discrepància, li desitjo personalment el millor". El president espanyol sí que ha retret els dos anys d'una oposició que "s'ha instal·lat en la desqualificació constant, negant fins i tot un principi democràtic essencial com és la legitimitat d'aquest govern". Malgrat el context, el dirigent socialista també ha volgut deixar clar que el seu govern "no avançarà les eleccions ni dissoldrà de forma anticipada les Corts Generals". Les eleccions tindran lloc "quan correspongui" i hi competirà "en base als nostres mèrits i no en base a les debilitats" dels adversaris, ha conclòs.

 

Després d'aquesta resposta, malgrat tenir dret a una rèplica, Pablo Casado ha decidit abandonar l'hemicicle. Només l'han acompanyat els seus últims aliats: Pablo Montesinos, vicesecretari de comunicació del PP; Antonio González Terol, vicesecretari general, i Ana Beltrán, vicesecretària d'organització.

És probable que aquest hagi estat l'últim cara a cara entre Pablo Casado i Pedro Sánchez. Ara la incògnita és si es mantindrà al capdavant del partit fins al congrés extraordinari del PP o, per contra, plegarà i ho deixarà en mans d'una gestora. Són diverses les veus internes que durant les últimes hores han per apostat una "sortida digna" per al seu líder, per no allargar l'agonia que viu.