Avui la pantalla de la seu de Ciutadans, que tant ha donat de si durant la campanya, estava negra. Les cares de la seva executiva també eren de funeral. N'hi ha per això i per a molt més: el partit de l’hiperlideratge ha perdut el seu líder. En una compareixença aquest dilluns, Albert Rivera ha anunciat que ho deixa tot: plega com a president de Cs, no recollirà l’acta de diputat al Congrés i abandona la política. Ho fa "en coherència" amb el que és i pensa de la vida pública, ha justificat. “Sigui just o injust, és el més responsable”, ha defensat emocionat davant dels seus.

La realitat és que els resultats no podien ser més desastrosos per a Ciutadans, que va confirmar a la nit electoral els pitjors pronòstics. Dels 57 diputats que tenia, en va perdre 47. Només n'ha retingut deu, entre els quals no es troben molts barons del partit, com José Manuel VillegasFran Hervías o Juan Carlos Girauta.

Albert Rivera, que ha dit que comença una “nova etapa”, ha anunciat dues decisions polítiques i una de personal. La primera, que dimiteix com a president de Ciutadans “perquè aquest projecte en un congrés extraordinariesculli un nou líder. La segona, que no recollirà l’acta de diputat al Congrés perquè estigui al capdavant del grup, ara de deu diputats, “algú al 120%". Correrà la llista i aconseguirà entrar Edmundo Bal, el polèmic advocat de l'Estat. Finalment, ha anunciat que deixa la política. “Vaig dir que seria el president de les famílies. No ho seré, però seré més bon pare, fill i parella”.

El polític català ha defensat que, a diferència d’altres, ell sempre ha “donat la cara”, i que ara també tocava. “Els bons resultats són de tots i els mals resultats són del líder”, ha assegurat Rivera, que ha afegit en aquest sentit: “Hi ha gent que pot pensar que és injust, d'altra que és just. Sigui just o injust, és el més responsable”. Ha lamentat que, amb la mateixa candidatura i propostes que a l’abril, les urnes l’hagin castigat d’aquesta manera al novembre.

Malgrat tot, el dirigent sortint s’ha felicitat perquè “hem aconseguit que Espanya tingui un centre liberal”. En aquest sentit, ha recordat que no només tenen set eurodiputats, sinó que també governen per a 20 milions d’espanyols i 400 capitals de província.

Un cop surti de la política, Albert Rivera ha avisat que, sigui on sigui, al món privat on ja estava, seguirà l’actualitat, que el preocupa especialment com a català. També dedicarà més temps a la seva família, a la seva filla i la seva parella. “Vull ser feliç”, ha arribat a dir emocionat. Ha estat rebut amb un fort aplaudiment de la seva executiva.

I ara què?

Després de la dimissió d’Albert Rivera, l’executiva queda dissolta, i qui assumeix les regnes del partit és el Consell General, presidit per Manel Bofill i format per 160 membres. Aquest Consell General es reunirà en dues setmanes, i de la reunió en sortirà la gestora i l’assemblea general que escollirà un nou líder per a la formació.