Els pronòstics més pessimistes s’han acomplert: Ciudadanos s’ha enfonsat. A les elecciones del 10-N ha quedat molt per sota dels resultats del mes d’abril: ha passat de 57 escons a 10 diputats, segons l'escrutini, amb un 80% de vots ja computats. La pèrdua de vots ha estat important: ha passat del 15,86% al 6,75% (van arribar a tenir 4.136.600 vots i ara s'han quedat amb prop de 1.620.000). Però la pèrdua de diputats encara ha estat més greu. Ha passat de ser tercer partit, amb possibilitats de formar govern amb el PSOE, a quedar sisè, pel darrera de PSOE, PP, Vox, UP i ERC. En aquests moments ni tan sols té poder decisiu per formar cap aliança de govern. Els seus 10 escons són irrellevants, tant per donar suport al PSOE com a una hipotètica aliança entre Vox i PP.

Era una derrota plenament anunciada. De fet, aquesta nit, al davant de la seu central de Ciudadanos, a Madrid, ni tan sols s’hi havia instal·lat cap escenari. Però la magnitud del desastre era fins i tot pitjor del que esperaven.

A les enquestes de maig de 2018 Ciutadans figurava com a primer partit en intenció de vot, amb un 29,1%, molt per davant del PP (amb un 20,9%, i del PSOE, amb un 20,1%). Semblava clar que obtindria el sorpasso i que se situaria pel davant del PP. A les eleccions d’abril ja es va constatar que el partit anava perdent força i que quedava lluny de les seves expectatives.

Quan el 29 d’octubre les enquestes del CIS van pronosticar que Ciutadans aconseguirien tan sols entre 27 i 35 diputats, els seus líders van mostrar-se irritats i van assegurar que assolirien uns resultats molt superiors. Les últimes enquestes publicades pels mitjans de comunicació tan sols pronosticaven al voltant de 15 diputats per a Ciutadans. El resultat encara ha estat pitjor.