La votació de les primàries per escollir el presidenciable de JxCat per a les properes eleccions al Parlament s’ha posat en marxa aquest divendres a les 20 hores i s’allargarà fins a les 20h de diumenge.

Durant aquests dos dies, 5.128 afiliats de Junts podran votar entre les dues candidatures que opten a aquesta responsabilitat: el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la portaveu al Congrés de JxCat, Laura Borràs.

El tercer candidat, l'advocat Jordi Ferrés, ha anunciat a primera hora de la tarda que es retirava de la cursa i ha demanat el vot per a Borràs.

Votació telemàtica

El sistema de votació és totalment telemàtic. Els resultats es coneixeran diumenge a quarts de nou del vespre.

La votació se celebrarà després de 13 dies en d'una intensa campanya d’actes per tot el territori, que ha inclòs cinc debats dels tres candidats a diferents vegueries. De fet, la campanya pot continuar al llarg del cap de setmana mentre estan en marxa les votacions i els dos candidats tenen previst intervencions de petit format.

Duel Borràs-Calvet

Borràs, molt propera a l’expresident Quim Torra amb qui comparteix un acte de tancament aquest vespre, aposta per fer efectiu l’1-O en cas que l’independentisme aconsegueixi revalidar la majoria i el Govern després dels comicis previstos inicialment per al 14 de febrer.

Calvet, que concorre als comicis amb l’aval del Josep Rull i els presos de Lledoners, planteja aconseguir la República catalana a partir d’una “suma de victòries”, entre les quals situa l’amnistia, i evitar la “gesticulació estèril”. El conseller celebra aquest vespre un acte amb alcaldes de JxCat.

Aquesta votació servirà per escollir el presidenciable de JxCat que, tot apunta que ocuparà el segon lloc de la llista de Barcelona, darrere de Carles Puigdemont, que figuraria com a número 1.

A partir del moment en què es tanqui aquesta votació es posarà en marxa la segona fase de les primàries. Aquest cop per escollir els 8 noms que seguiran el candidat a la llista per Barcelona, els 4 primers de Girona, i els tres primers de Lleida i Tarragona.

De fet, ja hi ha candidats que han fet pública la seva voluntat d’optar a aquesta segona votació, entre els quals, el president del grup parlamentari, Albert Batet, o el secretari primer del Parlament, Eusebi Campdepadrós. Tots dos concorreran per la circumscripció de Tarragona.

A la imatge principal, Damià Calvet i Laura Borràs, en una imatge d'arxiu al Parlament / ACN