Carles Puigdemont ha deixat clar que no pot ser ni serà el candidat efectiu de JxCat a la presidència de la Generalitat, però ha expressat amb la mateixa contundència que formarà part de la llista i que liderarà el projecte electoral. Perquè aquesta voluntat quedi reflectida a la candidatura, JxCat té previst la possibilitat que el president del partit sigui qui encapçali la llista per Barcelona, la que habitualment lidera el presidenciable de cada formació. De fet, aquest és ara mateix el plantejament amb què es treballa a la direcció del partit.

JxCat ha posat en marxa les primàries per designar el seu candidat a la presidència de la Generalitat i, en una segona volta de primàries escollirà els noms que ocuparan els primers llocs per Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Això no obstant, el reglament d'aquesta votació està redactat de manera que permet reservar el número u de la candidatura a Barcelona per a Puigdemont, segons fonts del partit.

Segona urna

Segons l'article 13 del reglament, "s'escolliran les persones que ocuparan els 3 primers llocs per la circumscripció de Lleida i Tarragona i les primeres 4 posicions de Girona. En el cas de Barcelona s'escolliran amb el mateix criteri 8 persones per ocupar aquestes posicions immediatament posteriors a la posició que ocuparà la persona candidata de JxCat a presidir la Generalitat".

Aquest redactat permet, segons fonts del partit, que si JxCat ho decideix, Puigdemont ocupi el número u per Barcelona, i que el segon lloc l'ocupi qui guanyi les primàries a presidenciable, mentre que els 8 noms escollits directament pels afiliats en la segona urna figurin a partir de la posició 3 fins a l'11 de la candidatura.

El reglament especifica que un cop escollits els noms de designació directa serà l'executiva nacional del partit qui "completarà la llista en cada una de les circumscripcions". Enlloc no està escrit que a Barcelona no es pugui completar també la llista a partir de l'encapçalament. Finalment, tota la candidatura un cop complerta haurà de ser ratificada pels afiliats.

Girona o tancar

Una altra possibilitat seria que Puigdemont concorregués a les eleccions encapçalant la candidatura de Girona, després de sotmetre's a primàries, però aquesta alternativa ha perdut força a la seu de JxCat. Igual com ara mateix no es contempla la possibilitat que es presenti a les primàries per Barcelona.

L'última possibilitat seria que ocupés el darrer lloc de la llista, que habitualment tenen un caràcter honorífic i que el reglament reserva a la decisió de l'executiva del partit.

La voluntat del partit és deixar clar el paper de lideratge de Puigdemont malgrat que la persecució judicial que el manté a l'exili i l'impedeix assumir la presidència. JxCat tampoc tenia intenció de repetir la fórmula del 21-D, en què va assumir el paper de presidenciable a les eleccions però finalment no va poder ser investit.

Això no obstant, el president del partit ha mantingut la incògnita sobre si faria el pas o no a participar a les primàries, fins que ahir, poques hores abans que acabés el termini de presentació dels candidats a presidenciable va anunciar no optarà a aquesta posició però que participarà a les candidatures "per liderar i acabar la feina".

Un cop desvelada la decisió de Puigdement, JxCat es prepara per a la cursa entre la diputada al Congrés Laura Borràs i el conseller d'Empresa, Damià Calvet, per optar a la posició de presidenciable. La campanya començarà dilluns vinent i durarà 13 dies, fins a la votació el cap de setmana del 28 i 29 de novembre.