El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet (Barcelona, 1968), participa aquest cap de setmana a les primàries amb què JxCat ha d'escollir el seu candidat a la presidència de la Generalitat. Calvet, considerat molt proper al conseller Josep Rull, aposta perquè l'independentisme garanteixi el 14-F un govern i un president fort, que evitin les dificultats que ha viscut l'actual executiu, i que dibuixi un full de ruta a partir del que descriu com a "victòries", entre les quals l'amnistia i el dret a l'autodeterminació, que han de concloure en un referèndum acordat. "Ara toca actuar d’una altra manera. Vol dir, no fer gestualitat estèril, que ens pot portar a fracassos i frustració", assegura en resposta a un qüestionari que ElNacional.cat els ha plantejat, a ell i a la també candidata Laura Borràs.

Damià Calvet Conseller Territori i Sostenibilitat - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Aquestes eleccions van de Covid o d’independència?
No podem oblidar el que som JxCat. JxCat va néixer com un moviment que vol continuar el camí de l’1-O per fer la independència. Però alhora també és un partit polític que aspira a governar amb un govern fort i solvent. Per tant, hem de poder combinar independència i gestió, gestió i independència.

Contempla la via unilateral com una alternativa real?
La unilateralitat la contemplem sempre. No contemplar-la seria com anar a una negociació amb la mà lligada a l’esquena. Em fa gràcia que només es qüestioni la unilateralitat de Catalunya. El govern espanyol no para de prendre mesures unilaterals respecte a Catalunya, i tothom les dona per bones. Des de Catalunya sempre tindrem la unilateralitat com un dels factors de negociació.

Calen victòries per arribar a un moment de confrontació, un referèndum acordat, per fer efectiva la república

Si aconseguís ser president de la Generalitat amb una majoria absoluta dels vots independentistes, què faria? Aixecaria la suspensió de la DUI? Quin seria el seu full de ruta?
El full de ruta passa per sumar victòries, sumar energies al voltant de fer la independència, i per tant no es tracta ara de declarar la independència, sinó sobretot de fer-la. Els mateixos presos polítics ens demanen que no continuem pel mateix camí que ells van començar i que ens ha fet xocar contra la paret. Per tant, el que hem de procurar són noves vies, amb una suma de victòries que ens facin arribar a la independència de manera efectiva. Una primera victòria seria l’amnistia, una segona el reconeixement del dret a l’autodeterminació de Catalunya, i a partir d’aquí, també victòries socials, econòmiques. Sumar victòries per poder arribar a un moment de confrontació, que necessita una valoració interna i externa, un referèndum acordat, per tal de fer efectiva la República.

El moment de confrontació és, per tant, imprescindible.
La confrontació hi ha de ser sempre, perquè és inherent a la democràcia. A vegades es retorça la paraula confrontació per portar-la cap a una eventual confrontació violenta. Que quedi clar que els independentistes sempre seguim vies pacífiques i democràtiques, i per tant la confrontació vol dir confrontació de projectes i idees, votacions, debat, negociació i acords, això forma part del que és la democràcia.

Em comprometo com a president que el govern sigui fort, en què consellers i partits no vagin per lliure i que hi hagi ordre i estabilitat

Si després de les properes eleccions JxCat reedita un acord de govern amb ERC, com es podrà evitar que es repeteixin la desconfiança i les tensions?
Hi ha d’haver un govern independentista i s’ha de parlar amb totes les forces polítiques que comparteixin la voluntat de fer la independència. El més lògic serà fer un govern entre JxCat i ERC, que no pot repetir algunes inèrcies del passat o actuals, sinó que s’ha de bastir a partir d’una confiança en un full de ruta compartit. Em comprometo com a president, si tinc la confiança del Parlament i el vot dels ciutadans, que el govern sigui un govern fort, en què els consellers no vagin per lliure, els partits no vagin per lliure i hi hagi un ordre i una estabilitat que ens permeti avançar cap a aquest fer la independència.

Hem provocat patiments a la gent i hem demanat disculpes. Cal superar aquesta situació per gestionar bé un govern fort i solvent

Com evitarà aquestes desconfiances?
Hi ha d’haver un procés de debat i una comunicació més efectiva, però sempre sobre la base d’un full de ruta compartit. L’actual govern ha tingut disfuncions, però també ha treballat en condicions molt difícils. Ens han inhabilitat el president i la pandèmia ha fet aflorar totes les nostres limitacions. Hem provocat patiments a la gent i hem demanat disculpes. El que hem de fer és superar aquesta situació per gestionar bé un govern fort i solvent.

Quins errors va cometre Quim Torra com a president que vostè no repetiria?
El Govern del president Torra és hereu, directament, de l’1-O. I, per tant, molt condicionat per aquelles circumstàncies de repressió. No vull referir-me a possibles errades del govern actual, que hem treballat amb moltes condicions adverses, sinó el que podem fer a partir del 14-F.

És a dir, que no ha après de cap error, alguna lliçó del president Torra?
Les lliçons que hem après és que tot govern ha d’estar sempre al servei de les persones. I Torra ha estat al servei de les persones amb la gestió de la pandèmia. Aquesta mateixa gestió ha fet aflorar totes les limitacions del nostre autogovern.

Damià Calvet Conseller Territori i Sostenibilitat - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Si es repetís l’acord de Govern, JxCat votaria Roger Torrent com a president del Parlament?
Votaríem el candidat o candidata que ERC presentés com a president del Parlament. Sens dubte.

Un govern de coalició s’ha de basar en la confiança. Cada força política ha de poder presentar els seus candidats

Té al cap quin seria el seu Consell Executiu? Creu que si governa en coalició amb ERC ha de tenir capacitat de vetar consellers o assumirà els que li presentin?
Un govern de coalició s’ha de basar en la confiança. Cada força política que en forma part ha de poder presentar els seus propis candidats. A partir d’aquí, hi ha d’haver també, i em comprometo a fer-ho d’aquesta manera, un diàleg per veure si el conjunt del govern té l’equilibri i projecció que necessitem. Tinc clares algunes persones de la nostra banda, de JxCat, que han demostrat solvència des del punt de vista de les seves conselleries.

L’estructura del govern s'ha de modificar. JxCat ha de tenir més incidència en l'àmbit social

Quins?
Persones com Ramon Tremosa, Jordi Puigneró, Àngels Ponsa, Miquel Sàmper, Meritxell Budó són d’extraordinària vàlua i m’agradaria comptar-hi. Una altra cosa és l’estructura del govern, que ha de patir algunes modificacions per millorar.

Tornaria a repetir també amb Alba Vergés, Chakir el Homrani i Josep Bargalló?
Això ho hauria de proposar qui assumís aquestes conselleries, però tampoc està escrit enlloc que aquestes conselleries hagin de ser per a ERC. Aposto perquè JxCat tingui més incidència en l’àmbit social.

JxCat és un projecte personalista de Puigdemont? Hi ha alguna cosa més que els doni cohesió, a banda de Puigdemont?
JxCat és un projecte que recull gent de procedències molt diverses, tant polítiques, com socials i cíviques, també ideològiques, que té un líder —sempre tot projecte necessita algú que l’encarni i l’abanderi—, en aquest cas és el president Puigdemont. JxCat s’ha convertit en un partit polític, hem votat un president, un secretari general, una executiva nacional, estem fent primàries. Hem demostrat que som un partit modern. És un projecte molt sòlid i té molt de futur.

És bo refer ponts, però difícil amb qui aplaudeix la repressió violenta de l’Estat. L’amnistia ha de ser la base

La política catalana ha recosit ferides? Està disposat a reconstruir ponts de diàleg amb Miquel Iceta (PSC), Carlos Carrizosa (Cs) i Alejandro Fernández (PP)?
Sempre és bo refer ponts. També hem de dir que és difícil refer ponts amb aquell que et nega i aplaudeix la repressió violenta de l’Estat. En aquestes condicions és molt difícil. Per això poso en primera instància que hi hagi posicionaments clars al voltant de l’amnistia. Aquesta és una situació insuportable. Tenim persones honorables a l’exili i a la presó pel simple fet d’haver organitzat un referèndum pacífic i democràtic. Hi ha d’haver posicionaments al voltant d’aquest tema. Sobre aquesta base podrem continuar parlant de moltes altres coses.

Damià Calvet Conseller Territori i Sostenibilitat - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

La independència és el projecte de la nostra generació i no hi pot haver pacte que ens faci endarrerir 

Amb qui preferiria pactar, amb el PDeCAT o amb els Comuns?
Vull pactar amb tothom que vulgui disposar d’un govern fort i solvent i alhora que això ens permeti fer la independència sense endarrerir-la ni una mica. Aquest és el projecte de la nostra generació, i no hi pot haver pacte o negociació que ens faci endarrerir en aquesta suma de victòries que ens porti a una República efectiva.

ERC parla d’eixamplar la base i incorporar partits no independentistes. En aquesta estratègia no hi creiem

Però PDeCAT o Comuns?
Els Comuns no són un partit independentista i ho han declarat en moltes ocasions, per tant és molt difícil que puguin compartir un full de ruta efectiu cap a la independència. ERC en alguns moments parla d’eixamplar la base, i quan parlen d’eixamplar la base parlen d’incorporar  partits no independentistes al full de ruta independentista. Aquest no és el nostre negociat. En aquesta estratègia no hi creiem.

Ara toca actuar d’una altra manera. No fer gestualitat estèril, que ens pot portar a fracassos i frustració

Vostès denuncien la situació dels presos polítics, tancats a les presons catalanes. Hauria actuat diferent si hagués estat conseller de Justícia?
El que hem de pensar és que després de l’1-O i el 27-O hi va haver una repressió brutal. Josep Rull ho explica molt bé: vam arribar fins a un mur, hem vist què hi ha a l’altra banda i ara tenim un mapa més precís del que és aquesta repressió. El mateix Rull ens demana que no seguim pel mateix camí, perquè l’únic que pot passar és que acumulem fracassos, que hi hagi més dolor i conseqüentment augmenti la frustració. Ara toca actuar d’una altra manera. Vol dir, no fer gestualitat estèril, que ens pot portar a fracassos i frustració, sinó, sobretot, sumar victòries per fer efectiva la República. Aquest és el camí.

Però els presos polítics i les seves famílies han criticat molt la gestió de la conselleria de Justícia. Hauria actuat de manera diferent?
Jo estic molt a prop dels presos polítics i les seves famílies. Sé perfectament el que diuen i pensen els presos. Aquí qui ha actuat malament és l’Estat. Des del Departament de Justícia s’ha anat treballant per crear les condicions que ens permetessin tenir el 100.2 o el tercer grau violentat per l’Estat. I hem de continuar treballant en aquesta direcció.

JxCat no tenia Justícia però sí que encapçalava la conselleria d’Interior. Creu que els Mossos no van respondre com calia davant les protestes per la sentència del procés? Ho hauria fet diferent, si hagués estat conseller?
Tenir l’ambició de ser un Estat implica tenir totes les polítiques i competències, i les competències de seguretat sempre són molt complicades. Si en algun moment hi ha hagut alguna disfunció, el departament mateix la investiga i actua en conseqüència. Des d’aquesta seguretat de competències que s’han d’exercir i s’exerceixen des de la democràcia al servei del poble, absoluta confiança en els Mossos d’Esquadra el departament d’Interior i els consellers d’Interior.

Damià Calvet Conseller Territori i Sostenibilitat - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Hi ha entitats financeres que no veuen la Generalitat en una posició de força per influir en les seves decisions

El preocupen, els moviments que s’estan produint en el panorama financer català? Hauria preferit que CaixaBank i el Banc Sabadell no haguessin fet operacions amb Bankia i BBVA?
Tot allò que allunya la presa de decisions de temes tan importants com els fiscals, financers, industrials o del sector primari de Catalunya a nosaltres ens va en contra, que quedi clar. Què passa? Que hi ha hagut algunes entitats financeres que no veuen la Generalitat en una posició de força per influir en aquestes decisions. Això ho hem de revertir. Hem d’aconseguir que la Generalitat torni a ser el punt de referència de tot el món econòmic, productiu i també financer del país.

Quin futur li veu a la Corona espanyola? Elionor serà reina?
Espero que no, però la veritat és que m’importa poc, perquè jo el que vull es una República catalana. No crec en les monarquies, en ple segle XXI és una institució que no garanteix res, no aporta res, l’únic que genera és despesa i, a més, desperta perplexitat davant de tot el que ha estat la presumpta corrupció, que han exercit part dels seus membres. Nosaltres tenim molt clar que no tenim rei. Ni reina.

Creu que s’haurien d’haver aturat els desnonaments durant la pandèmia?
Els desnonaments són una xacra social que hem de combatre. Nosaltres tenim plenes competències en matèria d’habitatge i Interior, però no en el procediment judicial. Hem actuat tapant totes les escletxes per no donar cap possibilitat als jutges per continuar ordenant desnonaments de famílies vulnerables i amb grans tenidors. Creiem que ho hem aconseguit. Malgrat tot, observem amb perplexitat que hi ha un sistema judicial que continua ordenant desnonaments.

S’haurien hagut de reobrir abans les activitats tancades pel coronavirus?
Aquest és un tema molt complex a tot el món. Nosaltres hem hagut de gestionar aquesta emergència sanitària, social i econòmica amb les nostres pròpies forces i recursos, però observant també a nivell internacional què estava passant. Hem atès sempre les indicacions dels metges, del sistema sanitari. I això ho hem hagut de contraposar amb la normalitat social econòmica que necessita Catalunya. Hem arribat a un punt d’equilibri. No hi ha hagut prou ajudes directes de l'Estat. Hem hagut de compensar amb les nostres limitades atribucions i recursos algunes d’aquestes restriccions. I no ha sigut suficient.

He pensat en moltes ocasions que l’Estat pot estar espiant tot el que fem els membres del Govern

A vegades pensa quan parla per telèfon que l’estan escoltant?
Doncs ho he pensat en moltes ocasions, que l’Estat pot estar monitoritzant, escoltant, espiant tot el que fem els membres del govern. L’Estat no té cap por a retorçar la democràcia per actuar contra idees legítimes. Per què no van evitar que presentéssim un programa electoral que diu clarament que volem ser independents? Si podem presentar-lo democràticament i obtenim vots, ha de ser tan legítim com qualsevol altra posició. En canvi tenim aquesta violència i aquesta repressió constant de l’Estat.

Damià Calvet Conseller Territori i Sostenibilitat - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Utilitza plataformes alternatives per comunicar-se? La Guàrdia Civil, mentre escoltava les converses pel cas Volhov ho va assenyalar com un element que feia sospitosos els intervinguts...
No ho havia llegit, la veritat és que no he fet gaire cas de l’informe Volhov. Fa anys que usem tot tipus de comunicació en el món independentista. Entre altres coses perquè part del món independentista és a l’exili, una altra part a la presó i una altra part han estat perseguits i criminalitzats per l’Estat una vegada rere l’altra. Això implica que a vegades hàgim de fer servir fins i tot paperets escrits, com fèiem al segle XX.

Qui voldria que fos president del Barça?
Soc soci del Barça amb seient i visc bastant tot el que és l’actualitat futbolera. Vull que hi hagi un president o presidenta que lligui els valors formatius i esportius del Barça amb el que són els valors nacionals de Catalunya. Qui faci això de manera inequívoca, tindrà el meu vot.

Qui és la persona en qui més confia i que condiciona més les seves decisions?
En l’àmbit polític, Josep Rull és el meu amic des de fa molts anys, hem compartit decisions en molts moments. I en l’àmbit familiar, la meva família. M’agrada molt escoltar la meva filla, que està a punt de fer 21 anys, estudia a la universitat i és una emprenedora.

El seu nom apareix al sumari de l’Operació Volhov perquè va mantenir converses amb alguns dels investigats. Aquelles gravacions donen a entendre un tracte de favor a persones que han tingut vinculació amb els partits del Govern. Què ha de fer el Govern davant d’aquesta ombra?
Estic molt tranquil davant del que apareix a l'operació Volhov, que insisteixo no he llegit, però m’ho han explicat. Jo com a conseller atenc tothom que m’ho demana en funció de la meva agenda i disponibilitat. Si d’aquest atendre tothom en surt una gestió que s’ha de fer amb el departament, amb les institucions, estic absolutament segur que totes aquestes gestions es fan d’acord amb el que marca el procediment administratiu i amb transparència absoluta. Un dels temes que em diuen que surt al sumari és que vaig atendre persones que venien a intermediar en nom de les VTC. I el decret aprovat va possibilitar precisament una fórmula que no era la que volien les VTC. Per tant, cap tracte de favor.