La polèmica per la residència de Santa Coloma de Gramenet força el conseller Carles Campuzano a comparèixer al Parlament per explicar el compromís amb el candidat d'ERC a la ciutat del Barcelonès, Gabriel Rufián. El titular del Departament de Drets Socials donarà, d'aquesta manera, resposta a la cambra catalana davant les sol·licituds de compareixença registrades pel PSC, Junts per Catalunya i els comuns, segons ha avançat El Món. Els partits de l'oposició exigien que el conseller retés comptes sobre el vídeo en què Rufián fa la promesa de construir una segona residència geriàtrica a Santa Coloma de Gramenet, juntament amb Campuzano, si els republicans són "decisius" en el mandat 2023-2027.

Aquest dimarts, les crítiques més dures cap al conseller de Drets Socials han arribat des dels socialistes i els juntaires, que han obert la porta a demanar la seva dimissió si no donava explicacions. La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha explicat que estan "molt decebuts i molestos" amb la forma en què es va anunciar aquest compromís i creu que és "increïble que una persona amb tants anys d'experiència política hagi pogut cometre aquest greu error". "No és manera de fer ús de les institucions", ha defensat Romero, que ha acusat ERC de practicar el "sectarisme". Tot i que Campuzano comparegui al Parlament, el PSC ha avançat que prendrà les "decisions necessàries" després d'escoltar-lo.

Per part de Junts per Catalunya, la portaveu parlamentària, Mònica Sales, ha considerat que aquestes són "pràctiques d'un Govern sectari" i ho ha trobat "inadmissible". "El conseller ha traspassat la línia vermella en les regles del joc democràtic", ha apuntat, perquè "sembla ser que Campuzano pren decisions en termes electorals i no pas tècnics". Alhora, els juntaires fan una crida al president de la Generalitat, Pere Aragonès, a "desautoritzar" el conseller de Drets Socials: "El president ha d'aclarir si el seu Govern ha fet altres acords similars amb alcaldables del país".

El Govern i ERC defensen Carles Campuzano

Tant Esquerra Republicana com el Govern han sortit al pas de la polèmica i ho han fet per defensar el conseller Carles Campuzano. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha assenyalat que Campuzano no va vincular la construcció de la residència a la presència d'ERC al govern municipal de Santa Coloma de Gramenet: "Demanem recuperar les paraules del conseller". Ara bé, el cert és que la piulada d'ERC a la ciutat del Barcelonès sí que estableix aquesta relació, un fet al qual Vilalta ha tret importància: "Si haguéssim d'analitzar tots els tuits que es publiquen cada segon, no podríem viure". A més, la secretària general adjunta d'ERC ha estat molt clara respecte a si considera que el conseller hauria de dimitir: "No ho creiem". Marta Vilalta també ha volgut posar el focus en els partits que han carregat contra el conseller: "Aquells que ara fan més escarafalls, en altres moments han utilitzat les institucions sentint-les com a seves o fins i tot per benefici propi".

Per la seva banda, el Govern ha afirmat que "no és res excepcional que els consellers del Govern participin en actes d'algun partit polític" i han volgut recordar que "els consellers acorden accions amb els càrrecs electes i les institucions". "El finançament públic de la Generalitat per als diferents equipaments no es garanteix en funció de qui guanya o qui governa", ha subratllat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja.

Concretament, la part que ha generat més controvèrsia és la piulada d'ERC en què indiquen que "el cap de llista, Gabriel Rufián, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, acorden la segona residència pública de gent gran a Santa Coloma de Gramenet si els republicans som decisius en el pròxim mandat". La piulada inclou un vídeo on apareixen Rufián i Campuzano. El primer sosté que assumeixen "la responsabilitat que, si governem aquesta ciutat, construirem l'equipament per tenir aquesta segona residència que la ciutat necessita". Per la seva banda, el conseller de Drets Socials afirmava que "sabem que Santa Coloma necessita aquesta segona residència" i afegia que "cal que l'Ajuntament tingui la voluntat de construir-hi i, com hem fet amb altres municipis de Catalunya, ens posarem d'acord el Govern i l'ajuntament per fer la residència".