Retrets de quasi tots els signes polítics a Esquerra Republicana per la promesa de la construcció d'una segona residència pública de gent gran a Santa Coloma de Gramenet. Aquest diumenge, l'alcaldable republicà a la ciutat del Barcelonès a les eleccions municipals 2023, Gabriel Rufián, va celebrar un acte amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. L'endemà, ERC ha compartit un vídeo d'ambdós en què expliquen el compromís per desenvolupar aquesta residència. El que ha aixecat polseguera és la manera en què  aquest acord està explicat a la piulada on s'adjunta el vídeo: "El cap de llista d'Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, acorden la segona residència pública de gent gran a Santa Coloma de Gramenet si els republicans som decisius en el pròxim mandat".

🔴 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Santa Coloma de Gramenet: tota la llista

Durant la intervenció, que la fan just davant dels terrenys on s'hauria de construir aquesta residència, Rufián esclata: "Prou excuses, prou de dir que el que no funciona en aquesta ciutat és culpa de la resta!". A continuació, anuncia que assumeixen "la responsabilitat que, si governem aquesta ciutat, construirem l'equipament per tenir aquesta segona residència que la ciutat necessita". Posteriorment, el conseller Carles Campuzano sosté que "sabem que a Santa Coloma necessita aquesta segona residència". "Cal que l'ajuntament tingui la voluntat de construir-hi i, com hem fet amb altres municipis de Catalunya, ens posarem d'acord el Govern i l'Ajuntament per construir la residència", indicava. Campuzano afegia que el que faran "per part de la Generalitat" és "garantir-ne el seu finançament públic". És el condicionant que al govern municipal hi sigui ERC el que ha causat les crítiques de diferents partits polítics.

Puigdemont: "Campuzano triga a donar explicacions o a dimitir"

El president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha pronunciat respecte a aquesta polèmica. A parer del també eurodiputat, "el conseller Carles Campuzano ja triga a donar explicacions o a dimitir" perquè "la línia creuada marca una diferència fonamental que cap demòcrata no pot ignorar". "N'hi ha que es dediquen a la política des del segle passat i encara no han après que una cosa són les promeses electorals de tots els candidats i una altra de molt diferent els acords que un Govern pot fer", ha indicat Puigdemont.

L'exconsellera Violant Cervera critica que és una mostra de "sectarisme alarmant" i Junts i el PSC demanen la compareixença de Campuzano

La predecessora de Carles Campuzano al capdavant del Departament de Drets Socials, Violant Cervera, ha replicat a Twitter que "la construcció de noves residències de la Generalitat ha de basar-se en criteris tècnics i de necessitats territorials, independentment de qui governi". "Vincular-ho al vot a un partit és d'un sectarisme alarmant, a banda d'enganyar: Des de quina partida del pressupost?", ha etzibat qui serà la número 2 de la candidatura de Junts a Lleida. A tot plegat, cal afegir que aquest dilluns a la tarda, Junts ha registrat una petició de compareixença del conseller Carles Campuzano perquè "doni explicacions de les declaracions en relació a la construcció d'una nova residència a Santa Coloma de Gramenet". La formació també reclama al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que "desautoritzi aquest anunci" i "expliqui quins altres acords ha contret, en nom del Govern, amb candidats del seu partit". Poc després, el PSC també ha anunciat que sol·licitarà la compareixença del conseller i registrarà preguntes sobre la qüestió al Parlament. El diputat Raül Moreno ha defensat que "prometre una segona residència a Santa Coloma si ERC és decisiva és sectari i partidista, els serveis públics no s'han de repartir en funció del color polític".

Encara des de Junts per Catalunya, el portaveu Josep Rius ha lamentat que "n'hi ha que es dediquen a la política des del segle passat i no diferencien les promeses electorals d'un candidat dels acords que un Govern pot fer". "El Govern no pot condicionar la construcció d'una residència de gent gran al resultat electoral d'un candidat del seu partit", ha reblat. El diputat juntaire per Girona, Salvador Vergés, ha anat més enllà i ha apuntat contra el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano: "Caciquisme".

La CUP i els comuns també critiquen ERC: "Infame"

Els socialistes han carregat contra Gabriel Rufián i els republicans per l'anunci. Ferran Pedret, secretari primer de la Mesa del Parlament, ha escrit a Twitter que "això del que treuen pit Gabriel Rufián i ERC, i al que es presta el conseller Campuzano, és una indignitat, una baixesa". Pedret ha afegit: "Un xantatge electoral que pot respondre a la desesperació de Rufián, però al que el Govern no pot participar sense convertir-se en un comitè de campanya d'ERC".

Per la seva banda, la diputada de la CUP al Parlament, Dolors Sabater, ha asseverat que "és greu que un conseller entri en campanya per les pròximes municipals, avalant promeses electorals que no formen part d'una planificació de país, i encara més greu, que ho faci condicionant serveis bàsics als resultats d'un partit". "Tan greu que deu ser un error, oi?", ha etzibat la candidata a l'alcaldia de Badalona.

Des dels comuns, Jaume Asens, president del grup parlamentari d'Unidas Podemos al Congrés dels Diputats, ha subratllat que "mercadejar amb la gent gran és infame" i ha acusat ERC de creuar una "línia fina però vital per les regles del joc democràtic, que separa les promeses electorals amb els compromisos del Govern".