El Govern ha sortit al pas de les crítiques que ha rebut en les darreres hores el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, per la promesa amb Gabriel Rufián de la construcció d’una segona residència de gent gran a Santa Coloma de Gramenet si “són decisiu”, en paraules d’una piulada d’ERC de la ciutat del Barcelonès. La portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, ha afirmat que “no és res excepcional que els consellers del Govern participin en actes d’algun partit polític”, però ha matisat que “els consellers acorden accions de Govern amb els càrrecs electes i les institucions”.

En aquesta línia, Plaja ha subratllat que “el finançament públic de la Generalitat per als diferents equipaments no es garanteix en funció de qui guanya o qui governa”. “El projecte veurà la llum independentment de qui sigui el candidat més votat, el finançament públic per als serveis públics no vindrà condicionat en cap cas per qui ocupi l’alcaldia”, ha destacat la portaveu. Davant les peticions de compareixença que han registrat el PSC, Junts i els comuns perquè Carles Campuzano expliqui aquest acord amb Gabriel Rufián, Patrícia Plaja ha afirmat que no hi haurà “cap problema” en què el titular de Drets Socials s’expliqui: “Així es farà”. Tanmateix, ha descartat la dimissió de Campuzano, en la línia de la petició que no descarten fer els socialistes.

El Govern descarta personar-se en el cas Negreira

Preguntada per les informacions del cas Negreria, que afecten el Barça, la portaveu Patrícia Plaja ha indicat que “no està previst” que el Govern es personi en aquesta causa judicial, però ha expressat que l’executiu espera que “s’arribi al fons de la qüestió i que s’esclareixi tot”. En tot cas, ha asseverat que des del Govern “respecten” la decisió de diferents administracions de personar-se en el cas Negreira, però també ha lamentat que, a vegades, hi ha “sobreactuacions” en algunes causes judicials.

Derogació de les pensions vitalícies dels expresidents del Parlament: “El Govern respectarà el que la cambra decideixi”

En relació amb la proposta del PSC per eliminar les pensions vitalícies als expresidents del Parlament de Catalunya, l’executiu ho deixa en mans de la cambra i afirma que, si es modifica la llei, estarà “ben vist pel Govern”. Ara bé, en referència a si aquesta mesura ha d’afectar també els sous dels expresidents de la Generalitat, Patrícia Plaja ha defensat que, ara com ara, “no està previst fer-ho”. D’altra banda, Plaja ha precisat que compliran l’acord per signar el conveni per desenvolupar la Ronda Nord. El compromís assolit amb el PSC contempla que es firmi abans que acabi el primer trimestre de l’any. “La previsió és complir els acords i donar resposta al calendari acordat, és un calendari que encara no ha vençut”, ha volgut recordar la portaveu del Govern.

Durant el Consell Executiu, els consellers han acordat demanar a l’Agència de Ciberseguretat una proposta de desplegament d’un programa de protecció de sistemes d’informació, especialment en els àmbits de la salut, educació i el món local, després del ciberatac que va patir l’Hospital Clínic. Precisament, sobre aquest atac, Patrícia Plaja ha informat que “les tasques de recuperació avancen a bon ritme” i calculen que es troben en el “30% dels sistemes recuperats”. “L’objectiu és tornar a disposar d’elements de suports bàsics de la infraestructura i poder reactivar els serveis assistencials sobre els serveis digitals”, ha explicat. Aquesta tarda, el Govern explicarà una campanya de foment de l’ús de la llengua catalana. En aquest sentit, Plaja ha defensat que, de les 100 mesures que es van anunciar el passat mes de novembre per contribuir a aquest objectiu, hi ha 51 que ja es troben en “estat avançat”.