El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, s'ha posat en un embolic que no s'esperava i que el pot portar a comparèixer al Parlament. Aquest diumenge, l'alcaldable republicà a Santa Coloma de Gramenet a les eleccions municipals 2023, Gabriel Rufián, va celebrar un acte amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, on van anunciar que construirien una residència de gent gran al municipi. L'endemà, ERC ha compartit un vídeo d'ambdós en què expliquen el compromís per desenvolupar aquesta residència. El que ha aixecat polseguera és la manera en què aquest acord està explicat a la piulada on s'adjunta el vídeo: "El cap de llista d'Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, acorden la segona residència pública de gent gran a Santa Coloma de Gramenet si els republicans som decisius en el pròxim mandat".

Aquesta condició -ser "decisius" en el mandat- ha aixecat un allau de crítiques per part de gairebé totes les formacions. Junts, els comuns i el PSC ja s'han manifestat públicament i han demanat que s'ofereixin explicacions respecte a aquest assumpte. També ho ha fet Carles Puigdemont i Violant Cervera, predecessora de Campuzano a la conselleria que ara ocupa.

Junts, el PSC i els comuns demanen la compareixença de Campuzano

Junts ha demanat la compareixença de Campuzano per explicar l'assumpte i també ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que desautoritzi l'anunci i expliqui els acords aconseguits "en nom del Govern amb candidats del seu partit". Per altra banda, el portaveu adjunt del PSC al Parlament, Raúl Moreno, ha assegurat que també demanaran una compareixença, així com faran diverses preguntes al Govern sobre el tema. "Prometre una segona residència a Santa Coloma si ERC és decisiu és sectari i partidista; els serveis públics no s'han de distribuir en funció del color polític", ha afirmat en una piulada.

La predecessora de Carles Campuzano al capdavant del Departament de Drets Socials, Violant Cervera, ha replicat a Twitter que "la construcció de noves residències de la Generalitat ha de basar-se en criteris tècnics i de necessitats territorials, independentment de qui governi". "Vincular-ho al vot a un partit és d'un sectarisme alarmant, a banda d'enganyar: Des de quina partida del pressupost?", ha etzibat qui serà la número 2 de la candidatura de Junts a Lleida.

Els comuns se sumen a la sol·licitud de compareixença

Aquest vespre els comuns també s'han manifestat públicament sobre la polèmica i han anunciat que se sumen a la sol·licitud de compareixença del conseller de Drets Socials. "Davant el xantatge comès per ERC amb la segona residència pública a Santa Coloma, també registrem una sèrie de preguntes al Parlament sobre aquesta qüestió. Prou de jugar a les cacicades electoralistes!", resa la piulada dels comuns. De moment, ja són tres les formacions que han donat suport a una possible compareixença, i les crítiques sembla que no s'aturaran fins que des d'ERC s'ofereixin explicacions sobre la polèmica.

Puigdemont se suma a les crítiques contra Campuzano

El president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha pronunciat respecte a aquesta polèmica. A parer del també eurodiputat, "el conseller Carles Campuzano ja triga a donar explicacions o a dimitir" perquè "la línia creuada marca una diferència fonamental que cap demòcrata no pot ignorar". "N'hi ha que es dediquen a la política des del segle passat i encara no han après que una cosa són les promeses electorals de tots els candidats i una altra de molt diferent els acords que un Govern pot fer", ha indicat Puigdemont.