Junts dispara. La diputada al Parlament, Mònica Sales, ha carregat amb duresa contra el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, pel polèmic anunci que va fer ERC aquest cap de setmana a Santa Coloma de Gramenet. El primer pas dels partits, que també han seguit el PSC i els comuns, ha estat demanar la compareixença de Campuzano al Parlament perquè doni explicacions. Però l'ha seguit una ofensiva verbal en què Junts no s'ha callat. "Són pràctiques d'un govern sectari", ha llançat Sales, utilitzant la mateixa paraula que els socialistes. "És inadmissible i mostra un nul respecte". I, encara més enllà, la juntaire ha sentenciat: "El conseller ha traspassat la línia vermella en les regles del joc democràtic".

Tot plegat després que aquest diumenge, l'alcaldable d'ERC a les eleccions municipals 2023 d'aquest municipi va celebrar un acte amb el conseller de Drets Socials on van anunciar que construirien una residència de gent gran al municipi, i l'endemà el partit compartia un vídeo en què es reiterava aquest compromís, i amb un missatge polèmic. "El cap de llista d'Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, acorden la segona residència pública de gent gran a Santa Coloma de Gramenet si els republicans som decisius en el pròxim mandat", s'anunciava.

En els ulls de Junts, i de la resta de partits, això s'ha entès com que el Govern estigués vinculant la construcció de la residència a una imperativa victòria electoral d'ERC al municipi. "Sembla ser que Campuzano pren decisions en termes electorals i no pas tècnics", ha reblat Sales, per la qual cosa ha exigit saber la planificació prevista per l'executiu. Tot aquest comportament porta el partit a estudiar la possibilitat de reprovar el conseller si no compareix i no demana disculpes, i tampoc descarten demanar la seva dimissió. D'altra banda, i assenyalant el silenci del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que aquests dies es troba de gira per Amèrica Llatina, li ha demanat que el "desautoritzi". "Aragonès ha d'aclarir si el seu Govern ha fet altres acords similars amb alcaldables del país", ha dit. En tot cas, l'executiu s'ha pronunciat aquest migdia sobre la polèmica.

Una iniciativa a mida de Laura Borràs

D'altra banda, Mònica Sales s'ha pronunciat sobre la proposta del PSC per eliminar les pensions vitalícies als expresidents del Parlament. Una iniciativa que arriba enmig del debat per la situació de Laura Borràs i el seu judici, i després que els comuns s'hagin sumat a l'ofensiva amb un complement que vol eliminar el 100% de pensions en casos de corrupció. Com ja va dir ahir el portaveu de Junts, Josep Rius, Sales ha demanat abordar aquest tema des del consens i defugir de l'oportunisme polític. "Si és una reforma ad hoc, no hi serem", ha dit en referència a Borràs. En tot cas, el partit s'ha obert a estudiar la mesura i treballar-la.