Institucions Penitenciàries ha iniciat a les 8 del matí el trasllat d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart a les presons catalanes i preveu que arribin a Catalunya demà.

Segons fonts d’aquesta institució han dormit tots junts en un centre penitenciari de Madrid, a Valdemoro, i haurien abandonat el centre a les 10.30 hores del matí. Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart faran nit aquest dimarts a Zuera, a Saragossa, i el canvi de custòdia amb els Mossos tindrà lloc a Can Brians II.

Un cop a Catalunya, Junqueras, Romeva, Sànchez i Cuixart seran traslladats a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, mentre que Dolors Bassa i Carme Forcadell aniran al centre de Puig de les Basses, a Figueres, segons han informat fonts penitenciàries. 

Ara bé. Segons la portaveu del Govern, Elsa Artadi, està previst que el trasllat de Bassa i Forcadell sigui directe, però que no surtin d'Alcalá Meco fins demà.

Competències traslladades

Aquestes dues presons seran els destins dels sis presos després que el govern espanyol hagi iniciat aquest dilluns a la tarda el procés per traslladar-los. Es tracta dels destins que Serveis Penitenciaris ha considerat com a més adients. Les mateixes fonts indiquen que les dates dels trasllats estan pendents de concretar però que es produiran en els pròxims dies.

Mentrestant el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska ha afirmat en una entrevista a la SER que el trasllat dels presos s’està produint “amb normalitat” i els Mossos rebran els presos “al centre penitenciari on se’ls remet”. També s'ha mostrat confiat i ha dit que no té cap temor que Presons, l’organisme de la Generalitat, es faci càrrec dels presos.

“Vivim en un estat de dret amb competències traslladades, i hi ha molta gent que treballa bé, no podem generar desconfiança quan no hi ha cap raó per refer-ho”. En canvi, no ha volgut valorar si han d’estar en presó preventiva per no qüestionar l’actuació del jutge. “Cadascú té la seva funció i la meva és no valorar una resolució judicial. Puc tenir una idea concreta però no l’he ni puc traslladar”, ha afirmat.