Serveis Penitenciaris de la Generalitat de Catalunya ha rebut aquest dilluns la comunicació del Ministeri d'Interior per traslladar els presos polítics. Els primers a arribar seran Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa i els Jordis, segons ha pogut saber El Nacional.

Arribaran a les presons de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, i Puig de les Basses, a Figueres, on aniran Forcadell i Bassa. Fonts de Serveis Penitenciaris informen que han pactat amb les famílies el centre on se'ls traslladarà. Les principals raons són les de proximitat als seus domicilis, però també hi ha motius de seguretat. 

Fonts d'Institucions Penitenciàries expliquen que hi arribaran "els propers dies" i que el trasllat és "imminent", hi ha moltes probabilitats que sigui aquest dimarts..

Els Serveis Penitenciaris han analitzat les sol·licituds de les famílies "d’acord amb el principi d’igualtat que aplica a tots els interns", diuen fonts de Justícia. "Els destins són els que els Serveis Penitenciaris ha considerat més adients", concreten. 

Tots sis presos seran traslladats a la presó de Valdemoro (Madrid III) i serà des d'allà que iniciaran el trasllat a Catalunya. El protocol ordinari de trasllats, com l'aplicat en aquest cas, preveu que els presos siguin agrupats a la presó de Valdemoro i que, en el cas de conduccions a Catalunya, facin escala a la presó saragossana de Zuera.  

El previsible és que la Guàrdia Civil separi a homes i dones i que els furgons surtin des del centre penitenciari madrileny a primera hora d'aquest dimarts, tot i que la decisió depèn de les places disponibles i dels criteris fixats per l'Institut Armat. Fins ara, els presos catalans estaven a les presons de Soto del Real, Estremera i Alcalá-Meco. 

Un cop a Catalunya

Com tots els interns que ingressen a una presó, Junqueras, Romeva, Sànchez, Cuixart, Forcadell i Bassa seran conduïts al mòdul d’ingressos, on cal fer una sèrie de tràmits, com ara la identificació, la visita mèdica i les entrevistes de l’equip. 

Després se'ls ubicarà on es determini. Serà un mòdul ordinari adient al seu perfil, de "la mateixa manera que es procedeix amb qualsevol intern". 

Segons Serveis Penitenciaris, la rutina dels interns preventius és la mateixa que la dels interns que compleixen condemna. L’únic que canvia és que no participen en activitats especialitzades d’intervenció en un delicte, ja que no estan penats.
 
També poden participar en la resta d’activitats formatives, esportives, artístiques o laborals.

Règim de visites

Segons Justícia, els presons polítics veuran les famílies el mateix nombre d’hores que fins ara. 

Igual que els 6.712 interns en règim ordinari que hi ha als centres de la Generalitat, els que tenen nens menors de 10 anys podran fer comunicacions de convivència, amb els nens i un adult acompanyant. En aquest cas, es tracta d’una comunicació mensual de 90 minuts. Ara en feien una de 3 hores al trimestre.

En relació amb les comunicacions per locutori o per vidre amb familiars i amics, tindran el mateix temps: 40 minuts a la setmana, que es poden distribuir en dues trobades de vint minuts, dissabte i diumenge, o en una de sola, un dels dos dies del cap de setmana.

Els que no venen

Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn es queden de moment a Estremera a l'espera que Institucions Penitenciàries els faci el mateix requeriment que a la resta. Primer demanar la seva autorització i després, al magistrat Pablo Llarena, que en cap cas ha fet cap objecció. Tot i que la instrucció encara no s'ha acabat, Llarena diu que no els ha de requerir per a res més i per això s'ha autoritzat el trasllat.

Avui el Ministeri d'Interior ha comunicat a la Conselleria de Justícia que activa el trasllat si no hi ha cap problema, i des de la Generalitat s'ha donat el vistiplau per començar el trasllat. 

A Catalunya, mentrestant, es decideix on s'instal·laran els sis presos polítics que arriben de les presons d'Estremera, Alcalá Meco i Soto del Real. Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estan tancats des del 16 d'octubre. Junqueras va entrar a Estremera el 2 de novembre, i Romeva, Forcadell i Bassa, el 23 de març, en mig de la investidura frustrada de Jordi Turull.