El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat aquest dimarts que "no hi ha cap raó per generar desconfiança" sobre la gestió que faran els Serveis Penitenciaris de la Conselleria de Justícia de la Generalitat dels presos polítics que estan sent traslladats "sense cap incident" des de Madrid a presons catalanes.

En declaracions a la Cadena Ser, Grande-Marlaska ha evitat donar detalls sobre el trasllat remetent-se a la "professionalitat" de la Uprose de la Guardia Civil, la unitat encarregada de la conducció fins a Catalunya del vicepresident Oriol Junqueras i d'altres líders catalans en presó provisional i en espera de judici al Tribunal Suprem.

El ministre ha assenyalat que la Guàrdia Civil s'encarrega del desplaçament "fins al centre penitenciari" de Catalunya i que ja allà els Mossos d'Esquadra es fan responsables de la "custòdia" dels encausats pel jutge Pablo Llarena.

"Vivim en un Estat de dret amb transferències realitzades fa temps. Com ens preocuparà?", ha dit al ser preguntat sobre els dubtes que generen que els presos polítics estiguin controlats per polítics obertament partidaris de la seva excarceració i crítics amb la investigació del Suprem. "Tinguem confiança en el conjunt de les administracions. No hi ha cap raó per generar desconfiança", ha emfatitzat Grade-Marlaska.

Institucions Penitenciàries va ordenar aquest dilluns a la tarda el trasllat a Catalunya d'Oriol Junqueras i els consellers Raül Romeva i Dolors Bassa, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, el president d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart i l'expresidenta del Parlament Carmen Forcadell. Quan tinguin contestació del Suprem, faran el mateix amb els cosellers Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull.

La Direcció General de Serveis Penitenciaris de la Conselleria de Justícia de la Generalitat, de qui depèn la gestió dels centres penitenciaris a Catalunya, va rebre aquest dilluns la comunicació oficial del trasllat per part del Govern espanyol.

Els polítics homes ingressaran a la presó de Lledoners a Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona), mentre que l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i la consellera Dolors Bassa aniran a la presó de Puig de les Basses, a Figueres (Girona).