El president del Consell General del Poder Judicial torna a entrar en el debat polític. En aquesta ocasió, per pronunciar-se sobre l’obertura de diligències contra Begoña Gómez per tràfic d’influències. La decisió que va prendre la setmana passada el jutge Juan Carlos Peinado ha sacsejat la política espanyola després de la carta de Pedro Sánchez i la decisió final del president del govern espanyol de continuar a la Moncloa. Pocs minuts després de la compareixença de Sánchez, Vicente Guilarte participava en una jornada en la Universitat Complutense titulades Per què no es renova el CGPJ i, abans d’entrar, ha volgut “defensar l’actuació judicial” en el cas de la dona de Sánchez: “Em sembla una mica desproporcionada la relació de causa-efecte que s’ha produït”.

🔴 Pedro Sánchez no dimiteix, DIRECTE | Reaccions a la seva compareixença d’avui

📝 Pedro Sánchez continua com a president del Govern

 

 

En una atenció davant dels mitjans de comunicació, ha arguït que hi ha hagut una “certa normalitat” en una actuació judicial que “ha desencadenat un efecte gegantí i insospitat” i ha lamentat que estigui “generant molt soroll”. En referència al magistrat Peinado, ha sostingut que “el que hagi fet el jutge, ben fet està, en principi” i ha afegit que, “si hi ha arguments perquè això no segueixi”, s'arxivarà “sense més”. Més tard, durant el seu discurs, ha reconegut que no va entendre la relació entre una acció “relativament i objectivament irrellevant”, com l’obertura de les diligències informatives, i la carta que va publicar Pedro Sánchez la setmana passada. També ha aprofitat per reivindicar la independència judicial i demanar que “si no s’està d’acord amb qualsevol cosa, es busquin els mitjans, en l’àmbit jurisdiccional, per combatre aquestes actuacions”.

A més, en la seva intervenció, Guilarte ha volgut defensar la “relativa independència” amb què funciona el Poder Judicial i ha denunciat que el context actual no facilita al camí per a la renovació de l’òrgan de govern dels jutges, que porta més de cinc anys amb el mandat caducat: “La confrontació que veig que s’està produint i que s’està aguditzant, i que crec que a partir d’avui potser s’aguditzi encara més, no és en absolut bona perquè existeixi un clima d’assossec i de tranquil·litat que renovi el CGPJ”.

“No és un clima gaire propici”

Vicente Guilarte, que la setmana passada va enviar una carta al Congrés i al Senat amb la seva proposta per desbloquejar el Poder Judicial, també ha fet una crida a “asserenar una mica les coses” en benefici del futur del CGPJ: “Hem tingut uns dies de molta inquietud i incertesa, però jo no crec que ajudi gaire ara perquè, efectivament, hi pot haver més conflictes. S’ha recarregat bastant sobre el Poder Judicial aquesta situació i no és un clima gaire propici”. El president del CGPJ aposta per un “pacte molt global” que inclogui la renovació de l’òrgan de govern dels jutges i la “reorganització de les relacions” del Poder Judicial amb el Poder Legislatiu i el Poder Executiu. “Està tot molt deteriorat, se’ns retreuen una mica qüestions que no ha de ser així”, ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!