Nou pas endavant en l’objectiu d’aconseguir la renovació del Consell General del Poder Judicial, que té el mandat caducat des del 2018. El president de l’òrgan de govern dels jutges, Vicente Guilarte, ha enviat aquest dimarts una proposta al Congrés dels Diputats i al Senat amb la voluntat de superar el bloqueig actual. El president interí, en un document que signa a “títol personal”, lamenta que “l’actual situació política i social polaritzada” fa que el sistema de renovació previst comporti una “composició del CGPJ fidel reflex de les majories parlamentàries”. Considera que això té “gravíssimes conseqüències per a la independència judicial” i la “politització de tots els càrrecs judicials nomenats” i dificulta que els vocals designats es puguin “apartar en la seva actuació de la línia política que els va designar”. “Les circumstàncies actuals, entre elles una fortíssima pressió mediàtica igualment polaritzada, porten a concloure la inviabilitat que continuï sent així”, lamenta. Davant d’aquest escenari, posa sobre les taules dues vies: mantenir el mateix sistema amb noves garanties o modificar el sistema de renovació del CGPJ perquè siguin els jutges els que elegeixin els jutges.

 

Mantenir el mateix sistema amb noves garanties

Per una banda, Vicente Guilarte reconeix que si cal mantenir el mateix sistema que està en vigor en l’actualitat, cal garantir “l’alienitat dels nomenats a tota contaminació política prèvia”. El president interí apunta una mesura amb l’objectiu de “diluir l’atractiu «polític» de la condició de vocal” de manera que, “en difuminar-se l’aparent perfil «polític» dels nomenats, així com de la manera d’exercitar-ne les funcions bàsiques, en resultaria menys atractiva la captació”. En aquest sentit, assenyala que seria necessari “impedir que pugui ser designat aquell integrant de la Carrera Judicial que els anys immediatament anteriors hagi ostentat un càrrec polític” i que convindria “repartir de manera equitativa el nombre de vocals que estiguin afiliats a associacions judicials sobre la base de la proporció que resulti respecte del nombre d’associats a la totalitat de la Carrera Judicial”.

A més, també aposta per integrar al CGPJ lletrats en exercici “no només per l’expressa referència que es conté al text constitucional, sinó també pel pes decisiu de la seva funció en l’operativitat del funcionament del sistema jurisdiccional” i també designar “professionals qualificats en representació del Notariat, del Registre, de l’Advocacia de l’Estat, del Cos de Lletrats de l’Administració de Justícia, la Procura i d’altres professions vinculades amb la jurisdicció”. Proposa “configurar ternes per les corporacions o associacions professionals i, en cas de manca d’acord parlamentari, acudir al sorteig”. Així mateix, sosté que “seria molt oportuna la presència de professionals qualificats amb acreditada experiència internacional que puguin cobrir tant l’àmbit europeu com l’iberoamericà”.

Modificar el sistema d’elecció dels vocals: elecció corporativa

Com solució alternativa a aquesta via, Guilarte advoca per “arbitrar el nomenament dels vocals judicials per la mateixa Carrera Judicial”. És a dir, que els jutges elegeixin els jutges. En aquest punt, assenyala que es “podria valorar la introducció de causes d’inelegibilitat”, com haver estat els anys anteriors membres del govern espanyol, governs autonòmics o altres càrrecs polítics. El resultat d’això seria “suprimir qualsevol referència a la competència de les cambres legislatives en l’elecció dels vocals de procedència judicial”. El president del Poder Judicial esgrimeix que “no pot negar-se que l’elecció parlamentària ha generat dificultats de renovació que, amb l’elecció corporativa dels vocals, no es produiria”.

Vicente Guilarte dispara contra el PP i el PSOE

L’escrit de Vicente Guilarte també és molt crític amb els dos grans partits del règim del 78, que han d’acordar la renovació del CGPJ. Titlla de “lamentable” i “universal” la seva desavinença i situa la divergència en el seu “afany per apropiar-se d’una quota de poder més gran”, que ha fet que el problema sigui “irresoluble”. “El que mou els grans partits per persistir de manera inamovible en les seves respectives fórmules és la dissimulada pretensió de captació dels vocals de cara a poder influir, pensen equivocadament, en futurs enjudiciaments davant els ordres jurisdiccionals amb més rellevància política”, lamenta. Així mateix, el president interí del CGPJ sosté que “tota la pressió ha de projectar-se contra els responsables de la paràlisi del sistema” i no exigir als vocals del Poder Judicial “cap conducta encaminada a suplir la incapacitat” del PP i el PSOE.

Guilarte afegeix una darrera reflexió: “S’ha estat actuant amb una passivitat sorprenent des de fa més de cinc anys i es fa sense un ànim cert de preservar la independència judicial, l’única finalitat que s’hauria de perseguir. És absurd que els uns i els altres es facin trampes, la mateixa trampa, en els seus respectius solitaris, simulant una fictícia justificació que no és la que realment teixeix els seus respectius discursos”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!