"He decidit continuar". Pedro Sánchez ha anunciat aquest dilluns la decisió de mantenir-se en el càrrec de president del govern espanyol. Ho ha comunicat a la ciutadania en una compareixença institucional des del palau de la Moncloa després d'haver-ho traslladat a Felip VI en una reunió a primera hora del matí al palau de la Zarzuela i també a membres del seu nucli dur: María Jesús Montero, Félix Bolaños i Santos Cerdán. Ha decidit continuar i prou; no ha anunciat en la seva compareixença la intenció de celebrar una qüestió de confiança al Congrés dels Diputats, que era un element que es donava pràcticament per fet en cas que decidís mantenir-se en el càrrec. L'argument per no dimitir ha estat que una renúncia implicaria donar la raó a qui aposta per "degradar" la política. La promesa ha estat treballar per la "regeneració pendent de la nostra democràcia". Així, ha "apel·lat a la consciència" de la ciutadania espanyola perquè es "mobilitzi" contra "la vergonya que patim" per part de la dreta i l'extrema dreta. Ha afegit, de fet, que les manifestacions de dissabte i diumenge a Madrid han "influït" en la seva decisió. "Assumeixo la responsabilitat de continuar amb més força", ha afirmat, perquè en la seva anàlisi de cinc dies ha conclòs que les conseqüències de la polarització política "no van d'un dirigent en particular, sinó de decidir el tipus de societat que volem ser". 

🔴 La continuïtat de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora de la seva compareixença

"No és un punt i seguit; és un punt i a part; ho garanteixo", ha dit. Durant la seva compareixença, Pedro Sánchez ha insistit que no hi ha hagut cap mena de tacticisme en la seva decisió d'amenaçar de deixar la presidència del govern espanyol. De fet, durant el seu discurs ha fet veure en algun moment que sí que havia pres la decisió de dimitir: "Hem de dir prou si no volem que la degradació de la vida pública acabi condemnant el futur del nostre país; exigir resistència incondicional als líders que són objecte d'aquestes estratègies és posar el focus en les víctimes i no en els agressors; la meva dona i jo sabem que aquesta campanya de descrèdit no s'aturarà". També ha animat la ciutadania espanyola a no acceptar que "l'acció política permeti l'atac indiscriminat a persones innocents, consentir que la batalla partidista justifiqui l'odi i la falsedat cap a terceres persones, o que les mentides substitueixin el debat respectuós basat en evidències". 

Pedro Sánchez ha acabat d’aquesta manera amb cinc dies de màxima incertesa, en què la política espanyola s’ha paralitzat esperant que el líder del PSOE comuniqués la seva decisió sobre si dimitia o continuava al capdavant de la Moncloa. Tot, per haver comunicat el passat dimecres a través d’una carta publicada al seu compte de Twitter que necessitava uns dies per “reflexionar” com entomava “l’atac sense precedents” que ha patit, a parer seu, la seva família.

 

En les darreres hores havia calat el pessimisme en l’entorn de Pedro Sánchez. Aquest diumenge, el ministre Óscar Puente —home de confiança del president espanyol— manifestava en un acte a Galícia que “la cosa no estava fàcil”. Ho deia 24 hores després d’haver plorat a llàgrima viva al madrileny carrer de Ferraz, en un bany de masses amb les 12.000 persones que dissabte van concentrar-se a les portes de la seu del PSOE per demanar-li a Sánchez que continués al capdavant de la Moncloa. També María Jesús Montero, Félix Bolaños i Francina Armengol van plorar; inquiets per no saber què faria el seu líder. El silenci del president espanyol, tan allargat, els havia fet començar a ser pessimistes.

El nucli dur de Sánchez admetia després d’aquell bany de masses tenir “l’esperança” que el pseudomíting de dissabte “arribés” a la Moncloa. Eren conscients, però, que els pensaments que han passat aquests dies pel cap de Sánchez eren personals i no polítics. Per això socialistes com Óscar Puente o Eneko Andueza van apel·lar en aquell Comitè Federal a la Guerra Civil i ETA per fer veure a Sánchez que qualsevol assetjament a la seva família no és comparable amb el patiment que ha pogut passar l’esquerra espanyola al llarg de la seva història.

Cinc dies de reflexió

Pedro Sánchez ha mantingut la política espanyola en la màxima incertesa durant els darrers cinc dies, quan va anunciar que decidia “reflexionar” durant 120 hores si dimitia o no com a president del govern espanyol. El secretisme ha estat absolut. La sala de comandaments de la Moncloa ha insistit sempre que Sánchez s’ha clausurat amb la seva família i que no ha volgut compartir amb el seu nucli dur en quin punt de la meditació es trobava. Ha estat tots aquests dies amb l’agenda suspesa. Només ha atès alguna trucada internacional i ha intercanviat algun missatge amb persones de confiança, com ha estat el cas de Salvador Illa.

Durant aquests dies, s’han celebrat dues mobilitzacions per demanar a Pedro Sánchez que continués com a president del govern espanyol. Una va produir-se a les portes de Ferraz, amb 12.000 assistents. La meitat d’aquesta xifra va sortir l’endemà a desfilar pel centre de Madrid. Des de l’estació d’Atocha van dirigir-se a les portes del Congrés dels Diputats, amb el lema ‘per amor a la democràcia’, en referència als motius que exposava Pedro Sánchez a la seva carta per argumentar el seu període de meditació.

La investigació a Begoña Gómez

El passat dimecres va fer-se públic que el Jutjat d'Instrucció número 41 de Madrid ha obert diligències prèvies contra Begoña Gómez per investigar les relacions que ha mantingut amb diverses empreses privades que han acabat sent beneficiades per l'executiu espanyol; com seria el cas d’Air Europa, segons el sindicat ultra Manos Limpias. La investigació busca dirimir si s'han comès delictes de tràfic d'influències i corrupció.

En la famosa carta publicada al seu compte de Twitter, Pedro Sánchez denunciava que la seva parella pateix un "atac sense precedents". Segons el líder socialista, la denúncia es basa en "suposades informacions” sense fonament “d'una constel·lació de capçaleres ultraconservadores". "Es tracta d'una operació d'assetjament per terra, mar i aire per fer-me defallir en els vessants polític i personal", va deixar per escrit Pedro Sánchez.

Compareixença sencera de Pedro Sánchez:

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!