El rei emèrit, Joan Carles I, ha tingut un gest que el delata, ha presentat una declaració per regularitzar la seva situació fiscal, que és tant com admetre que no estava al dia en les seves obligacions amb hisenda. Ara bé, la maniobra té trampa, perquè al capdavall només afecta els diners gastats amb targetes black, els beneficiaris dels quals serien el mateix Joan Carles i alguns dels seus familiars més pròxims, però no inclou els milions que li surten a Joan Carles de sota les pedres en comptes suïssos i paradisos fiscals com ara l’illa anglonormanda de Jersey, o els suposats milions trinco-trinco rebuts en maletins al Kazakhstan.

Quan es parla de 65 milions de procedència saudita i altres tripijocs sempre milionaris, que Joan Carles vulgui regularitzar l’assumpte de les targetes black, encara que, com afirma avui El País, es tracti de més de mig milió d’euros, no són més que quatre quartos, peccata minuta en el total de tot el que l’emèrit s’hauria ficat a la butxaca.

elmundo

Però si el rei actual té tot de militars encantats de la vida d’enviar-li cartes, el rei emèrit té els diaris perquè li facin la gara-gara, fent veure que Joan Carles està fent passos per fer-se perdonar. El pobre home, ja se sap, està sol en un país desèrtic i la passa molt malament, sort que té El Mundo per amorosir-li el tràngol: Joan Carles I vol tornar per Nadal i Zarzuela és reticent, diu aquest diari a la seva portada, tot afegint que El rei emèrit desitja passar “uns dies” a Madrid, però no vol provocar al seu fill una crisi institucional i que Va traslladar a l’Executiu el seu pla de regularització fiscal i veu la filtració com un intent de perjudicar el seu retorn.

elpais

El País, com ja s’ha dit, afirma que La regularització de Joan Carles I afecta ingressos per sobre de mig milió i adverteix que La investigació inicial veu indicis de delicte fiscal en dos exercicis. Tot sembla indicar que la maniobra d’emblanquinament del rei emèrit demana admetre que va distreure mig milionet, que dirà "lo siento mucho, me he equivocado, no volverá a ocurrir" i aquí pau i allà glòria.

abc

Sorprenentment, qui no juga a aquest joc és l’ABC, potser a hores d'ara els fa vergonya parlar bé de l’emèrit o més aviat entenen que no han de posar en un compromís Felip VI, que al final sembla que és qui tindrà l'última paraula sobre un eventual retorn del rei. Aquest diari prefereix mirar cap a una altra banda i afirmar que ahir va haver-hi Fractura total: Sánchez evita fins i tot saludar Casado i El frontisme després dels pactes amb formacions independentistes s’evidencia en la celebració del Dia de la Constitució.

larazon

Al seu torn, La Razón afirma que La majoria creu que Iglesias busca tombar el règim i es fa ressò d’una enquesta on Més del 60% opina que els socis de Sánchez pretenen enderrocar la Constitució.

lavanguardia

ara

elperiodico

elpuntavui

Pel que fa als diaris editats a Catalunya, aquests són els principals titulars: Govern espanyol i oposició s’acusen de voler vulnerar la Constitució a La Vanguardia; Joan Carles I maniobra per evitar la investigació de les targetes opaques a l‘Ara; L’economia i la Covid primaran sobre el procés a l’hora de votar, amb enquesta inclosa, a El Periódico i una entrevista al conseller exiliat Lluís Puig: “La nostra lluita jurídica és una eina per a la lluita política” a El Punt Avui.