L'origen de la tèrbola fortuna de Joan Carles té ramals arreu del món i ara que s'estreny el setge sobre el monarca emèrit cada dia apareixen noves informacions sobre el fangar monetari que va pastar el patriarca Borbó.

Així, després de saber-se ahir que Joan Carles va tenir fins al 2018 gairebé 8 milions d'euros en un compte a Suïssa, un fet que podria trencar el mite de la inviolabilitat del monarca, ja que hi ha indicis delictius posteriors a la seva abdicació el juny del 2014, avui s'ha conegut una de les seves aventures en ple regnat, el ja llunyà 2002, en l'encara més llunyà Kazakhstan, una exrepública soviètica governada pel president-dictador Nursultan Nazarbàiev, en el poder fins al 2019.

Nursultan Nazarbayev foto Kremlin

Nursultan Nazarbàiev, president del Kazakhstan entre 1990 i 2019 / Kremlin

Segons publica avui eldiario.es citant un testimoni directe, l'exalcalde d'Almati —principal ciutat del país— Víctor Khrapunov, Joan Carles va fer un viatge privat l'octubre del 2002 convidat personalment per Nazarbàiev amb l'objectiu de participar en una cacera de cabres salvatges. Es tractava d'un dels molts viatges opacs que va fer Joan Carles durant el seu regnat, no inclosos a l'agenda oficial i dels quals no es donaven mai explicacions fins que l'incident de Botswana va començar a destapar-los. L'excusa del viatge privat facilitava l'opacitat, malgrat que l'estat espanyol mobilitzava la seva diplomàcia per acompanyar el monarca, inclòs, en el cas del viatge a Kazakhstan, un dinar en companyia del llavors ambaixador espanyol en aquell país, Francisco Pascual de la Parte. Existeixen fotografies d'aquest dinar, publicades per eldiario.es.

Caça, alcohol, sauna i noies de companyia

El viatge va incloure, segons el mitjà citat, diverses jornades de caça, alcohol, sauna i noies de companyia al costat del president kazakh, divertiments entre els quals el monarca va aprofitar per intentar treure'n profit a favor d'empreses espanyoles com Repsol i Talgo.

Amb tot, el més tèrbol d'aquell viatge, sempre segons eldiario.es, van ser els maletins que van pujar a l'avió de retorn de Joan Carles. Khrapunov —autoritat municipal que va anar a acomiadar el monarca— afirma que va veure com pujaven els guardaespatlles de Nazarbàiev amb "quatre o cinc maletins negres i baixaven sense". Temps més tard, Khrapunov va tenir coneixement que en aquests maletins hi havia cinc milions de dòlars en metàl·lic. Qui li va explicar va ser ni més ni menys que el llavors gendre del president, Rakhat Aliiev, que va assegurar que es tractava d'una espècie d'obsequi personal de Nazarbàiev a Joan Carles, qui aparentment, li va tornar el favor dos anys més tard, convidant el president del Kazakhstan al casament del seu fill, l'actual rei Felip VI, el mateix que no ha badat boca sobre els tripijocs del seu pare.