De la mateixa manera que hi ha dies que les portades dels diaris mostren una harmonia monolítica, n’hi ha que cadascú va a la seva. Com que la passada nit els esvalotadors barcelonins han fet bondat i s’han quedat arraulits al sofà ben tapats per una manta com pertoca a un diumenge a la tarda, les portades incendiàries dels darrers dies han deixat pas a una miscel·lània de temes on sobresurt per la seva especificitat la portada de La Razón dedicada gairebé en exclusiva a la commemoració d’un aniversari que, si no arriba a ser pel comissari Marhuenda, ningú hi hauria pensat, ni tan sols els homenatjats.

Resulta que tal dia com avui se celebren diverses efemèrides, potser la més interessant de les quals és la que recorda que tal dia com avui de fa setanta anys va començar la vaga dels tramvies, primera protesta ciutadana contra la dictadura franquista, però no és d’això que ens parla La Razón, sinó del fet que també tal dia com avui, però de fa vint-i-cinc anys, José María Aznar va guanyar les eleccions que el van portar a la presidència del govern espanyol.

larazon

Sens dubte, es tracta d’un aniversari incòmode, amb el PP en continua revisió dels pecats comesos, envoltats d’escàndols de corrupció que els han portat a decidir el canvi de seu i amb la ressaca d’uns desastrosos resultats electorals a Catalunya. Tant és així que el titular principal és Gènova minimitza la celebració davant l’“herència rebuda". Francament, si no vols celebrar l’aniversari no cal que vagis esbombant que avui fas anys, però en fi, cadascú se sap la seva vida. El mateix diari fa un esforç per alegrar la festa amb una enquesta electoral el resultat de la qual és que la dreta puja —vaja, qui puja és la ultradreta— però que continua sense sumar. La foto és per a Aznar i el controvertit Miguel Ángel Rodríguez, recordat a casa nostra per la seva intolerància amb el catalanisme. Atenció al titular de la peça: Si beus Coca-cola aquí no guanyaràs mai. Per ser una festa d’aniversari ja han retirat fins i tot els refrescos...

abc

Després de La Razón, venen els altres, com l’‘ABC’, que en la seva guerra particular a favor de la monarquia llança avui un contraatac dirigit a la línia de flotació del govern espanyol tot acusant de corrupció el ministre de Transports: Els tres sobres de Koldo per pagar els viatges d’Ábalos, tot anunciant que L’assessor va avançar amb la seva targeta personal les despeses d’avió i hotel del ministre i la seva família i va abonar els extres amb diners en metàl·lic.

elpais

Per la seva banda, El País apunta que Els policies demanen empara davant la violència a Barcelona i dedica la seva fotografia principal a la situació cada cop més complicada a Birmània: La repressió colpista mata 18 persones a Myanmar.

elmundo

Finalment, El Mundo juga el comodí del rei Joan Carles tot assegurant que Joan Carles I sospesa una tornada temporal sense residència fiscal. El que més sorprèn és la fotografia, un rètol on surten de costat el papa Francesc i l’aiatol·là Alí Sistani sota l’encapçalament Missió del Papa a l’Iraq per frenar la persecució cristiana.

ara

elperiodico

elpuntavui

lavanguardia

Acabem el repàs amb els diaris editats a Catalunya, també amb portades diverses: Alarma per la deriva dels aldarulls a l’Ara; Front empresarial i polític contra la violència al carrer a El Periódico; Els ajuntaments paguen els extres de la Covid-19 a El Punt Avui’i L’empresariat urgeix a acabar amb la violència i engegar la recuperació a La Vanguardia.