Dos dies després de la debacle a les eleccions catalanes, Pablo Casado ha donat per fi la cara. Acompanyat del candidat Alejandro Fernández, ha buscat justificacions per a uns "mals resultats" del diumenge en el govern espanyol, la pandèmia i, en última instància, el passat del seu partit. No obstant això, el líder estatal del PP ha anunciat una notícia molt rellevant: abandonen la històrica seu del carrer Génova, a Madrid. La mateixa seu que justament ara està sent investigada per l'Audiència Nacional en el judici dels papers de Bárcenas. La seva reforma, que va costar un milió d'euros, s'hauria pagat amb diners negres provinents d'aquesta caixa B. No se sap encara quina serà la nova ubicació.

En una intervenció oberta davant la seva executiva, però tancada a l'accés dels periodistes i mitjans de comunicació, el dirigent conservador ha volgut donar exemple. En aquest sentit, malgrat desvincular-se del passat, ha anunciat que "canviarem la seu d'ubicació perquè no hem de seguir en l'edifici de la reforma que s'està investigant ara als tribunals". De la mateixa manera, també ha avançat que crearan un "nou departament de compliance" que "establirà mecanismes de transparència, rendició de comptes i un canal anònim de denúncies amb absolutes garanties", com ha dit que passa a les grans empreses. Ha defensat que cal "apostar per una regeneració justa per poder arribar a la nostra meta tan aviat com sigui possible". Casado també ha anunciat un congrés a la tardor per recuperar el vot perdut, que ha marxat a Vox i Ciutadans.

El líder estatal del PP ha fet balanç del seu resultat electoral dolent, però ha atribuït totes les culpes als qui el van precedir. "El PP va començar a caure en picat a les enquestes per un tema que no té res a veure amb aquesta direcció", ha sostingut Pablo Casado, que ha avançat que no donarà més explicacions per actuacions que no l'impliquin a ell i la seva executiva. "No podem seguir pagant factures de qüestions que ni coneixem", ha assegurat de forma contundent.

Pel que fa als resultats del 14-F, Casado ha assegurat que "són dolents per a Catalunya i per a tot Espanya". Ha constatat com "l'amarga victòria d'Illa ha donat pas en poques hores a una dolça aliança independentista que per primera vegada superen la meitat dels electors". 

Què es jutja ara?

L'objecte del judici oral que ja ha començat és el pagament de la reforma d'una part de la seu del Partit Popular, al carrer Génova 13 de Madrid, amb 900.000 euros de diner negre procedents de la caixa B del partit, on entraven ingressos irregulars de grans empreses i també en sortien sobresous als principals càrrecs del partit. Una comptabilitat paral·lela que es va prolongar, com a mínim, dues dècades. El judici també busca esclarir si el PP va cometre delicte fiscal en no declarar les donacions presumptament il·legals d'empresaris i si Luis Bárcenas, llavors tresorer de la formació, va quedar-se amb una part d'aquests diners. Està previst que el judici s'allargui fins al mes de maig.