El PSOE es tornaria a proclamar guanyador de les eleccions si ara se celebressin comicis al Congrés dels Diputats. Els de Pedro Sánchez podrien perdre fins a 5 escons respecte les eleccions del 10 de novembre de 2019, segons una enquesta de NC Report per La Razón.

Ara, el partit que governa a la Moncloa aconseguiria entre 115 i 117 diputats; el 2019 en va treure 120. Els seus socis de govern, Podemos, també empitjorarien respecte el 2019 i es quedarien amb 27 - 29 representants al Congrés, ara els de Pablo Iglesias en tenen 35.

Encuesta congreso La Razón

La millor dreta des d'Aznar

Segons aquesta enquesta, la suma dels vots del PP, Vox i Ciutadans donaria als partits de dretes els millors resultats des de que José María Aznar va guanyar les eleccions l'any 1996. El bloc de dretes aconseguiria 1 milió de vots més que el PP d'Aznar, però tot i això no tindrien prou escons per governar ja que entre les tres formacions sumarien entre 165 - 160 escons.

A les eleccions del 10-N el PP, que ara dirigeix Pablo Casado, va aconseguir 89 escons i si ara hi hagués eleccions estaria entres els 97 i els 99. L'extrema dreta de Vox, que ja va sorprendre el 2019 entrant al Congrés amb 32 escons, seguiria millorant els seus resultats i podria arribar als 60 - 62. Si els de Santiago Abascal aconseguissin aquests resultats seguirien mantenint la seva posició de tercera força.

Per la seva banda, els de Ciutadans seguirien en caiguda lliure. Si el 2019 ja es confirmava que la formació liderada per Inés Arrimadas passava per un mal moment, si ara hi hagués eleccions encara empitjorarien més els seus resultats: de 10 escons passarien a 3 - 4.

Els partits catalans

Finalment, pel que fa als partits independentistes catalans, ERC mantindria els mateixos escons que els aconseguits el 2019: 13. Junts per Catalunya, en canvi, podria treure un escó més o bé quedar-se igual que el 10-N: ara obtindria entre 8 i 9 escons i el 2019 va treure'n 8.

25 anys d'Aznar

Aquesta enquesta apareix l'endemà que es compleixin 25 anys de la primera victòria del PP al Congrés. En motiu d'aquesta efemèride, José María Aznar va concedir una entrevista a La Sexta.

EuropaPress 2618034 El expresidente del Gobierno José María Aznar participa en el diálogo `España ante un cambio de régimen´ en el Auditorio de la Universidad Francisco de Vitoria en Madrid (España) a 28 de

L'expresident del govern espanyol, José María Aznar / Europa Press

L'expresident del govern espanyol va reconèixer que el PP "no està en el seu millor moment" i va minimitzar la decisió de l'actual direcció del partit de canviar de seu per "trencar amb el passat". "Si es vol canviar de casa, doncs es canvia", va respondre.

Aznar també va recordar que durant la seva etapa al capdavant del PP va unir "tot el que estava a la dreta" del PSOE i es va convertir en un dels partits "més importants d'Espanya" i dels "més influents d'Europa".

"Quan vaig marxar vaig entregar un PP en un espai electoral unit", va sostenir, al temps que va dir que s'hauria de preguntar als dirigents que el van seguir pels motius de la "desunió de la dreta".

Imatge principal: Una trobada a Moncloa entre Pedro Sánchez i Pablo Casado / Fernando Clavo i Borja Puig