Davant l'arxivament de la investigació pels comportaments irregulars del rei Joan Carles I, que ja prepara la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, amb el suport del president Pedro Sánchez, i també el possible retorn de l'emèrit a Espanya després d'un any fugit a Abu Dabi, Jon Iñarritu es planteja una gran pregunta sobre el monarca. 

tuit iñarritu rey juan carlos

"Mai no van plantejar-se detenir-lo per blanqueig, suborns i tràfics d'influències?", es demana el diputat d'EH en una piulada. Aquesta reflexió va detonada pel possible retorn de Joan Carles I a l'Estat, sempre que la fiscalia finalment arxivi la seva investigació. Tot i que aquesta es podria tornar a reobrir, el seu arxivament permetria el seu retorn.  

Les nombroses notícies que han sortit a la llum sobre Joan Carles els darrers dies, també per la publicació d'una biografia que sortirà a la llum aquesta mateixa setmana a França, han estat molt presents al perfil de Twitter d'Iñarritu. Ahir, el diputat va esclatar a riure davant el titular de l'ABC on el monarca explica que el rei saudita li va donar 36 milions per la transició. "Ara ens volen fer creure que recaptava diners per 'finançar la democràcia'", ha escrit el diputat basc en una piulada acompanyada d'emoticones que riuen.

Inviolabilitat 

Tal com ha conclòs l'equip de fiscals sobre els quals ha recaigut la causa, l'emèrit no és imputable a causa de la seva inviolabilitat mentre era cap d'estat, fins al 2014, quan va abdicar. A més, alguns dels fets que estan sent investigats ja haurien prescrit. 

Segons ha assegurat el seu entorn al diari El País, tornar és el gran desig de l'ex cap d'estat, i asseguren que si no ho ha fet ja és perquè sap que tornar afectaria la imatge de la corona i del seu fill, Felip VI, amb qui fa temps que no es parlen. Els seus amics tampoc no s'han mostrat gens sorpresos per la decisió de la fiscalia, ja que feia temps que esperaven que es produís. 

Cap problema per entrar i sortir 

Amb tot, però, aquest no seria un retorn definitiu i no es planteja traslladar la seva residència d'Abu Dabi, on viu des que va fugir d'Espanya el mes d'agost de 2020 per les investigacions de la justícia. D'aquesta manera, és possible que l'emèrit viatgi a Espanya de visita temporal, per demostrar que no té cap problema per entrar i sortir del país quan li vingui de gust, i normalitzar de nou la seva presència a l'estat. 

Problema per Sánchez 

Des del govern espanyol, comencen a contemplar aquest retorn. El possible arxivament de les tres investigacions obertes canvia totalment el panorama i obre un problema polític per l'impacte que suposaria, segons reconeixen des de la part socialista de la coalició a El Confidencial, la tornada de l'ex cap d'estat. Aquesta decisió, en tot cas, correspondria al seu fill i actual rei, Felip VI, tal com va suggerir ahir el president Pedro Sánchez en conèixer la notícia. 

Des de Moncloa, aquesta visita de Joan Carles, per molt curta que sigui, tindria unes "conseqüències", un "impacte" que podria afectar a la reputació de la Casa Reial, tal com reconeix el mateix emèrit, com del govern espanyol. Per això, esperen que es publiqui el document final de la Fiscalia per trencar el seu silenci. 

Jon Iñarritu intervé al Congrés dels Diputats / Europa Press