La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, es prepara per dictar un decret ordenant l'arxivament de les diligències indagatòries prejudicials que es van obrir el juny de l'any passat per la investigació dels presumptes o acreditats, però no perseguibles, comportaments irregulars de rei emèrit Joan Carles I, segons informa El Confidencial. L'arxivament no és igual que el sobreseïment de la causa, és a dir, el cas es podria reobrir, però permetria el retorn temporal de l'emèrit a l'Estat espanyol. 

L'equip de fiscals sobre els quals ha recaigut la causa han conclòs emèrit no és imputable a causa de la seva inviolabilitat mentre era cap d'estat. També han assenyalat que hi ha fets que estan sent investigats que ja han prescrit

La Fiscalia ha considerat que la citació de Joan Carles I és innecessària, ja que asseguren que amb la documentació de l'Agència Tributària i després d'haver rebut a persones que conformen el seu cercle de confiança, com Álvaro d’Orleans, és més que suficient per a la investigació. Amb aquestes fonts d'informació, el decret de la Fiscalia s'exposarà en qüestió de setmanes. Malgrat que fonts del digital asseguren que serà un relat "dur" i detallat, aquest conclourà la impossibilitat d'interposar denúncia o querella criminal contra Joan Carles I. 

Al marge de pressions polítiques 

Fonts de la Fiscalia asseguren que tant Dolores Delgado com Juan Ignacio Campos, cap de l'equip de fiscals de la causa, han actuat seguint "criteris professionals" i fent cas omís a les "pressions polítiques i mediàtiques". 

Tot i això, fonts de la Fiscalia han assegurat a El Confidencial que són conscients de les conseqüències que aquest arxivament pot tenir i per això estan treballant exhaustivament en totes les possibilitats de la investigació perquè no quedin "caps per lligar".

Present en el nou escàndol fiscal 

El nom de l'emèrit ha aparegut en diferents llocs de dubtosa reputació, el darrer és la investigació dels Pandora Papers, una gran recerca que ha tret a la lluny l'enteranyinat de moltes companyies offshore

L'examant del rei Joan Carles ICorinna Larssen, volia deixar part de la seva fortuna a l'emèrit en cas de la seva mort i així s'estipulava en els papers trobats en una de les societats offshore dels Pandora Papers

 Segons els documents filtrats, el 2007 l'empresària i aristòcrata alemanya beneficiària d'un fons fiduciari anomenat Peregrine Trust, va demanar per escrit als seus gestors que en el cas de morir abans que ell, l'emèrit rebés el 30 % de tots els beneficis procedents del Fons d'Inversió Hispà Saudita. És a dir, Corinna volia que Joan Carles I fos beneficiari d'un fons creat pels seus negocis als emirats, i pel qual Corinna va treballar. Segons El País, els documents no estan signats per Corinna, però haurien estat enviats just abans que el fons opac Hispà Saudita fos registrat a Guernsey, un paradís fiscal. 

 

 

Imatge principal: Joan Carles I, rei emèrit, durant un acte públic / ACN