"Don Juan Carlos: 'El Rey saudí me dio 36 millones de dólares para la Transición'". Aquest és el titular que ocupa la portada del diari ABC d'aquest dimecres i també és el titular que ha fet trencar-se de riure al diputat d'EH Bildu al Congrés dels Diputats Jon Iñarritu.

TUIT Jon Inarritu

"Ara ens volen fer creure que recaptava diners per 'finançar la democràcia'", ha escrit el diputat basc en una piulada acompanyada d'emoticones que riuen.

Els Papers de Manglano

L’ABC fa tres dies que publica els anomenats Papeles de Manglano, una sèrie de reportatges que resumeixen i endrecen centenars de documents i agendes d'Emilio Alonso Manglano, l'antic director del Cesid (ara CNI) entre 1981 i 1995. Fa dos dies explicaven que la ministra de Defensa, Margarita Robles, quan era la segona del ministre Belloch a Interior, s’encarregava de portar diners en metàl·lic a la Casa Reial “per no deixar rastre”. Avui el diari assegura que l'emèrit va aconseguir 36 milions de dòlars del rei de l'Aràbia Saudita “per finançar la Transició”.

El diari se situa al 30 de maig del 1989 i explica que Manglano va anar a la Zarzuela per reunir-se amb l'aleshores rei, Joan Carles I. En aquella trobada el Rei li va confessar "qui va patrocinar la Transició espanyola": la casa de Saud, l'única dinastia de la terra que dona nom a tot un país, Aràbia Saudita

"El rei de l'Aràbia Saudita em va donar 36 milions de dòlars per a la Transició", va apuntar Manglano a la seva agenda referint-se a les paraules de Joan Carles I. Uns milions que, tal com assegura el diari que ha tingut accés a aquesta informació, tenen l'origen en l'or negre. 

El 23-F i els arxius de Manglano

Els arxius de Manglano també han revelat que el general Alfonso Armada (un dels impulsors del cop d'estat) va intentar sense èxit aconseguir el vistiplau de Joan Carles I per al cop d'estat del 23-F. Dos mesos abans, Armada ja havia advertit al monarca que l'exèrcit no li era "lleial" i s'havia ofert per arreglar la situació: "Jo ho puc arreglar. Tinc prestigi i conec molta gent".

Els arxius de Manglano han sortit a la llum gràcies a un llibre titulat El jefe de los espías, escrit per dos periodistes de l'ABC. Manglano, que ja és mort, relata el 23-F a partir de les seves audiències amb l'emèrit (la primera dos mesos abans del cop d'estat) i mostra la relació que el monarca mantenia amb Armada. 

Segons diu Manglano que li va explicar el monarca i va anotar als seus quaderns, poc abans del cop, el 24 de desembre de 1980, havien estat junts a Baqueira i havien parlat del futur del general.

 

Foto principal: El diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu / EFE