Diputats de la CUP s'han reunit aquest divendres al matí amb el president de Junts, Jordi Sànchez, i aquesta tarda ho han fet amb el president d'ERC, Oriol Junqueras. La setmana que ve tenen prevista una trobada amb el president Carles Puigdemont a Bèlgica.

Segons els cupaires, l'objectiu és "mostrar la solidaritat antirepressiva" i "abordar el moment polític actual del país, al marge de les negociacions per la legislatura". Amb tot, les reunions coincideixen amb les negociacions que els partits independentistes tenen en marxa de cara a la investidura i arriben després de les crítiques dels cupaires per alguns aspectes de les converses.

En una conferència política dimecres al vespre, la CUP va reclamar a ERC i a Junts que estiguessin a l'altura en les negociacions, que sortissin de la seva zona de confort i que actuessin amb "gosadia". A més, van posar damunt la taula un full de ruta "de consensos de país". La cap de la candidatura, Dolors Sabater, va admetre que patien per les negociacions i alertava de les "temptacions" d'ERC i de Junts de "tornar a caure" en les dinàmiques de "bloqueig" de la legislatura passada. En aquest acte, els cupaires també van criticar que ERC ha donat una resposta "massa abstracta" al seu document de propostes; mentre que Junts no els havia respost després de dues setmanes.

Per ara, les converses entre les formacions independentistes avancen molt lentament i tot apunta que es podria anar al límit dels terminis. A hores d'ara, les diferències se centren en si el Consell per la República ha de tenir un paper en la futura legislatura: Junts vol que aquest òrgan que encapçala el president Carles Puigdemont, i que està pendent d'eleccions, guanyi en poder de decisió en l'estratègia independentista i ERC ho rebutja.

Fonts de Junts han assegurat a Europa Press que ERC vol "desacreditar" el Consell per la República perquè són conscients del que per a ells representa i perquè està encapçalat per Puigdemont. "Ens hem enrocat. La resta va avançant. Però les negociacions no estan trencades", sostenen aquestes fonts.

Per la seva banda, fonts republicanes consultades per Europa Press afirmen que és Junts qui vol posar sobre la taula de negociació el paper del Consell per la República i els retreuen que pretenguin "traspassar certs poders de la Generalitat al Consell com si en aquest òrgan estigués la veritable Generalitat".

Al programa electoral de Junts a les eleccions catalanes, la formació de Puigdemont apostava per distingir bé el paper de les institucions autonòmiques i el del Consell per la República, institució que creuen que ha de "liderar políticament el moviment independentista i assumir la preparació d'estructures per al nou estat en un context segur" com és Bèlgica.