Jornada marcada a Madrid de bon matí fins ben entrada la tarda pel cas Koldo. Al Congrés dels Diputats i al Senat: a la sala de premsa de la Cambra Baixa i al Ple de la Cambra Alta. El PP i el PSOE s’han continuat tirant els plats pel cap i han intensificat l’estira-i-arronsa perpetu que estan protagonitzant aquests dies i que, de moment, ha allunyat l’amnistia dels focus mediàtics i polítics. Si al matí la tempesta informativa passava per la Carrera de San Jerónimo amb un foc creuat de declaracions entre Ferraz i Gènova, a la tarda la trinxera s’ha desplaçat a la Plaza de la Marina Española. Hi havia sessió de control al govern espanyol al Senat.

La veu del PP l’ha alçat, d’entrada, la seva portaveu a la Cambra Alta. Alícia García, que ha demanat al govern espanyol que “encengui la llum i no el ventilador”, ha asseverat que Pedro Sánchez és “el gran encobridor” i ha exhortat els socis del PSOE que decideixin si “són socis de la corrupció i les mentides”. García ha definit María Jesús Montero com “la consellera dels ERO” i “la vicepresidenta de les mossegades” i ha censurat que, “mentre els espanyols morien”, el PSOE “s’enriquia”. “Són el govern de la mentida, de l’amnistia i de la corrupció, amb un president que està extorsionat per l’independentisme i acorralat per la corrupció”, ha reblat. Qui ha anat un pas més enllà ha sigut el senador Salvador de Foronda, que ha acusat els socialistes de ser “un grup de socis que viatgen en un cotxe que fa olor de xoriço i fruita”.

L’escudera del PSOE ha sigut María Jesús Montero. La vicepresidenta primera del govern espanyol ha insistit que els contractes en qüestió van ser “legals” i els procediments van ser “correctes” i ha descrit Koldo García com una persona “presumptament miserable que s’ha aprofitat del dolor durant la pandèmia”. La número dos de la Moncloa i del PSOE ha etzibat al PP que els populars “van crear l’anomenada policia patriòtica per alterar proves” i que Alberto Núñez Feijóo seu avui en “un despatx pagat amb diner negre”.

 

Mentrestant, pels passadissos del Senat els ministres esquivaven com podien les corredisses dels periodistes preguntant per l’amnistia. Ben poques paraules. Félix Bolaños ha mostrat la confiança que “aviat” hi hagi fumata blanca i María Jesús Montero ha asseverat que el pacte està “a prop”. Just aquest matí, la Moncloa defensava una amnistia “impecable” i deixava la porta oberta a més modificacions, tot i que no concretava si acceptarà canvis als delictes de terrorisme i de traïció. El nou redactat de la llei d’amnistia es votarà a la Comissió de Justícia en menys de 48 hores. Encara a l’espera de conèixer el seu desenllaç i de saber si hi ha acord entre Junts i el PSOE, l’amnistia sembla que ha passat a un segon terme i que el PP ha centrat tots els esforços i els altaveus a repetir i fer ressonar els missatges sobre el cas Koldo.

Francina Armengol contraataca: “No deixaré que taquin el meu nom”

El dia polític havia començat una mica abans de les deu del matí, quan Francina Armengol ha comparegut públicament per defensar-se de les acusacions que relacionen presumptament el govern balear que ella presidia amb el cas Koldo: “No deixaré que taquin el meu nom, ni el del meu govern, ni el de la gent que es va deixar la pell per salvar els ciutadans”. L’actual presidenta del Congrés dels Diputats ha insistit que tots els contractes d’aquella època van ser “legals, rigorosos i a decisió dels tècnics” i ha acusat el PP d’haver “trencat totes les línies vermelles” i de voler “embarrar-ho tot”. “Al sumari apareix qui apareix, ni jo ni ningú del meu govern ni està investigat ni surt al sumari. El meu govern, en tot cas, podria ser víctima, mai còmplice ni col·laborador”, ha proclamat.

La rèplica del PP no s’ha fet esperar. Miguel Tellado, el portaveu popular a la Cambra Baixa, li ha retret que hagi donat “mil excuses” i “ni una explicació real”. Tellado ha arguït que Armengol havia deixat “més preguntes sense contestar que abans” i ha afirmat que no havia “pogut desmentir si Koldo o Ábalos van contactar amb ella per estendre la trama a les Balears”. “La seva sortida és més urgent que ahir”, ha reiterat. Feia 24 hores que el PP havia registrat formalment un escrit al Congrés reclamant la seva dimissió.

Des del mateix faristol que Tellado, Patxi López s’ha erigit en defensor d’Armengol. El portaveu del PSOE al Congrés ha verbalitzat la “frustració” i “ràbia continguda” veient els atacs insistents del PP contra l’expresidenta balear i ha titllat de “teatre de l’absurd” i “súmmum dels súmmums” que qui surt “amb noms i cognoms” al sumari (en al·lusió a Miguel Tellado) demani la dimissió de qui no hi apareix. “Tellado és apte per insultar, mentir i degradar la política”, ha reblat, i ha deixat caure que el PSOE el farà comparèixer a la comissió d’investigació del Congrés.

Les comissions d’investigació comencen a caminar

I és que aquest dimarts també ha sigut el dia que les dues comissions d’investigació que hi ha sobre la taula a les Corts Generals han fet les primeres passes. Al Senat, on el PP té majoria absoluta, no hi ha hagut sorpreses i la Mesa ha admès a tràmit la iniciativa dels populars. L’objectiu de Gènova és fer comparèixer “tots els que tenien responsabilitats polítiques”, cosa que inclou, per exemple, Pedro Sánchez, Salvador Illa o Francina Armengol. La previsió de la Cambra Alta és que la comissió d’investigació rebi llum verda del ple el pròxim dimarts a les dotze del migdia. A continuació, s’haurà de constituir i haurà d’aprovar el seu pla de treball i el llistat de compareixences.

Menys plàcida i més incòmode, segons apunten fonts presents a la reunió, ha sigut la gestació de la comissió d’investigació proposada pel PSOE al Congrés amb la voluntat de posar la lupa als “procediments de contractació duts a terme a les diferents administracions públiques”. Durant la reunió de la Mesa de la Cambra Baixa, el PP ha demanat a Francina Armengol que s’inhibís de la votació per ser part afectada, segons informen des del Grup Popular a ElNacional.cat. Ara bé, la presidenta ha votat a favor d’admetre a tràmit la iniciativa del PSOE i, com a rèplica, els quatre membres de la Mesa del PP han decidit no participar en la votació. El portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, ha argumentat que “no és raonable posar la guineu a cuidar les gallines”.

Des del PSOE, Patxi López ha retret als populars que no parin de demanar explicacions, però “quan es tracta d’obrir una investigació, prefereixin ocultar-ho, potser perquè pensen que d’allí no en sortiran ben parats”. Pel portaveu socialista al Congrés, és un exemple del fet de veure “la palla a l’ull aliè i no la biga en el propi”. En la mateixa línia, Gerardo Pisarello, secretari primer de la Mesa i diputat de Sumar, ha considerat que el PP ha fet una “pirueta estranya”, perquè estaven presents, però “han volgut fer constar que no han votat”. Pisarello creu que els populars imaginen que “apareixeran implicacions del seu partit que estan intentant amagar per tots els mitjans”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!