No deixaré que taquin el meu nom, ni el del meu govern, ni el de la gent que es va deixar la pell per salvar els ciutadans”. Francina Armengol passa a l’atac després de les acusacions que relacionen presumptament el govern balear que ella presidia amb el cas Koldo. L’actual presidenta del Congrés dels Diputats manté que tots els contractes d’aquella època van ser “legals, rigorosos i a decisió dels tècnics” i acusa el PP d’haver “trencat totes les línies vermelles” i de voler “embarrar-ho tot”. “Al sumari apareix qui apareix, ni jo ni ningú del meu govern ni està investigat ni surt al sumari. El meu govern, en tot cas, podria ser víctima, mai còmplice ni col·laborador”, ha proclamat en una compareixença de mitja hora des de la Cambra Baixa.

El seu equip explicava ahir que la compra de mascaretes a l’empresa implicada en el cas Koldo es va fer per una recomanació “fiable” i “creïble” del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, tot i que encara no s’ha aclarit com va arribar aquesta proposta. Armengol, que tampoc ha revelat aquest nom, relata que, en un context amb una “escassetat de material enorme” i on “tothom competia per intentar comprar material sanitari”, a “tots els membres del Govern” els arribaven “noms d’empreses de diferents llocs” (per exemple, per part d’empresaris, gent que tenia un contacte, administracions, ministeris o ajuntaments) on poder comprar i, “òbviament”, pensaven que “tothom volia ajudar perquè la gent estigués protegida”. I què es feia? S’enviaven tots els noms al Servei de Salut de les Illes Balears, que era qui “es posava en contacte amb elles, analitzava el que oferien i decidia tècnicament”.

En qualsevol cas, Armengol ha negat amb total rotunditat que rebessin pressions del Ministeri de Transports perquè l’IB-SALUT signés el contracte amb l’empresa del cas Koldo: “Ningú ens va donar una ordre, ni ens va pressionar, ni ens va coaccionar, ni ens va dir que renunciéssim a reclamar a l’empresa els diners. Ningú és ningú. Jo he governat vuit anys les Balears i mai a la vida he donat cap instrucció a ningú perquè es contracti una empresa o una altra, jo no soc d’aquestes”. Així mateix, Armengol posa en relleu que el seu executiu enviava totes les compres a analitzar a l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball i assenyala que els resultats d’aquest cas “no deien que fossin dolentes o fake”, sinó que “no filtraven com a FFP2, però servien com a mascaretes quirúrgiques”. La reclamació va trigar a fer-se perquè l’administració és “infinitament més lenta” del que ella voldria i, en pandèmia, estava “col·lapsada” i els terminis, que normalment “no són ràpids i àgils” s’eternitzaven.

 

Armengol passa a l’ofensiva contra el PP

Bona part de la defensa de Francina Armengol ha anat dirigida directament al Partit Popular, que l’ha situat a l’ull de l’huracà des de fa dies: ahir mateix, el PP va registrar un escrit al Congrés reclamant la seva dimissió i la va assenyalar com a “presumpta col·laboradora necessària” de la trama. La rèplica enverinada de la presidenta del Congrés ha sigut mostrar la “sorpresa” pel fet que qui demana la seva dimissió “és l’únic que apareix al sumari”, en referència a Miguel Tellado, que ahir va demanar-li que plegués per “higiene democràtica”. El sumari relata que l’aconseguidor de la trama Koldo va tenir contactes amb el portaveu del PP al Congrés per celebrar amb ell una reunió, a través d’un tal ‘Alberto’, per tractar la reclamació del govern balear a l’empresa responsable de les mascaretes.

La presidenta del Congrés ha demanat a l’actual govern balear, presidit per la popular Marga Prohens, que aclareixi “clarament què ha passat amb l’expedient de reclamació perquè l’empresa tornés els diners” i que “qui surt al sumari expliqui perquè hi apareix”. Armengol, que ha subratllat que una de les coses que més la van motivar per entrar en política va ser la “lluita contra la corrupció” en una terra que “l’ha patit molt intensament”, ha demanat “responsabilitat” als populars perquè la ciutadania “no mereix segons quins espectacles i tergiversacions”: “No tot shi val i no tots els polítics som iguals”.

El seu equip defensa que l’oferta del Ministeri de Transports tenia una “fiabilitat molt alta”

La compareixença pública de Francina Armengol arriba hores després que el seu equip l’eximís de qualsevol responsabilitat en la contractació de l’empresa Soluciones de Gestión. En una conversa amb periodistes, Iago Negueruela, exconseller i home de confiança a l’executiu balear, va relatar que el Servei de Salut de les Illes Balears va comprar mascaretes a l’empresa del cas Koldo arran d’una recomanació del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, cosa que tenia una “fiabilitat molt alta” i “més credibilitat” que la informació que procedia d’altres fonts. Tanmateix, no va revelar qui va ser la persona que va contactar amb el govern balear, va afirmar rotundament que no van rebre “cap pressió” i va destacar que José Luis Ábalos, que en aquell moment era ministre, “no tenia capacitat per pressionar”.

Ningú sabia que el que deia el ministeri podia tenir una confabulació al darrere”, va sentenciar Negueruela, i va concretar que la compra de mascaretes per un valor de 3,7 milions va ser “un contracte d’urgència més” dels que es van signar durant els tres primers mesos de la pandèmia, que van ascendir a “més de noranta milions d’euros”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!