Si bé el PSOE s’enrocava aquest dilluns i assegurava que els socialistes no acceptarien cap modificació en les excepcions de terrorisme i traïció a la llei d’amnistia, ara el govern espanyol rebaixa el llistó i no tanca la porta a modificacions. La llei sortirà “impecable, impol·luta, constitucional i conforme al dret europeu”, ha assegurat aquest dimarts la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, que ha assegurat que “l’acord és a prop”, en referència a un pacte definitiu amb Junts per Catalunya per aprovar, ara sí, la versió definitiva de la norma que ha de reparar la persecució judicial a l’independentisme.

La llei va entrar impecable i sortirà impecable”, ha asseverat la també ministra d’Educació en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. La portaveu ha esquivat també les preguntes, amb l’excusa de la “prudència”, sobre si el seu executiu pot garantir que no acceptarà cap de les exigències de Junts per Catalunya, que impliquen modificar les excepcions de terrorisme i de traïció. Tampoc no ha garantit que la norma s’aprovarà amb el mateix redactat. Què significa que la llei serà “impecable”? Fonts del govern espanyol asseguren que això implica que no tingui forats i que respecti la Comissió de Venècia, un organisme que el passat divendres va donar el seu vistiplau a la norma; però no significa, segons es desprèn de les declaracions del govern espanyol, que es rebutjaran les exigències de Junts.

Aquest dilluns, després de setmanes de negociacions, el PSOE s’enrocava i insistia que no acceptaria cap de les exigències de la formació independentista. No obstant això, des de Ferraz confiaven que aquest dijous aprovaran amb Junts un dictamen sobre la norma a la comissió de justícia, i que això permeti aprovar la versió definitiva de la llei d’amnistia al Ple del dijous 14 de març. “Hi ha més calidesa” en l’esperança de poder arribar, d’una vegada per totes, a un pacte amb la formació capitanejada a Madrid per Míriam Nogueras.

De fet, tant a la Moncloa com a Ferraz asseguren que l’acord no està encara tancat, i que PSOE i Junts continuen negociant. Sigui com sigui, aquest dimarts els socialistes negaven que  negociacions amb Junts sobre l’amnistia vagin en paral·lel a les dels pressupostos. La correlació entre ambdues coses, doncs, només es produiria en cas de desacord, perquè fa temps que el govern espanyol té assumit que cal encaixar les mans amb Junts amb l’amnistia si no vol que els independentistes tombin els comptes generals de l’Estat. Un acord en l’amnistia, però, no implicarà haver signat ja un acord sobre els pressupostos, asseveren els socialistes.

Convocada la comissió de justícia

El president de la Comissió de Justícia de la Cambra Baixa, el socialista Francisco Lucas, va informar aquest dilluns els grups parlamentaris que la comissió es reunirà aquest dijous 7 de març. El PSOE es negava a perdre una nova votació sobre l’amnistia i va assegurar fa uns dies que només duria la norma a votació al Ple del Congrés dels Diputats en cas d’assolir un acord amb els de Carles Puigdemont.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!