El Congrés haurà d'abordar el tema del presumpte finançament il·legal de Podemos abans de setembre. La iniciativa del PP, en la qual també participa Ciutadans, compte amb més de la cinquena part dels diputats, la suma necessària per reunir la Diputació Permanent del Congrés abans que es reiniciïn les sessions ordinàries.

El tema fonamental a debat, de moment, són les peticions perquè el vicepresident segon del Govern i líder de Podemos, Pablo Iglesias, comparegui per donar explicacions en seu parlamentària bé en un ple extraordinari, com sol·licita el PP, o en la Comissió de Qualitat Democràtica, com han demanat conjuntament amb Ciutadans. Tanmateix, PP i Cs encara han d'aprovar les peticions de compareixença amb una majoria de vots perquè es produeixin.

La compareixença de Iglesias

Els partits de l'oposició han continuat aquest dijous amb la seva ofensiva per intentar que Iglesias doni explicacions, i fins i tot dimiteixi o sigui cessat del Govern. El Partit Popular ha registrat avui una petició de compareixença de Iglesias al ple del Congrés la investigació del jutjat d'instrucció 42 de Madrid sobre el finançament presumptament irregular del partit violeta.

pablo iglesias congres efe

El vicepresident Pablo Iglesias, en una intervenció al Congrés. / Efe

Els populars volen que Iglesias respongui sobre com aquesta investigació "afecta a l'exercici del seu càrrec" a l'executiu espanyol. D'altra banda, el PP també subscriu la petició de compareixença de Cs, que ahir va demanar que donés explicacions de forma urgent a la comissió de qualitat democràtica de la cambra baixa.

Podem es defensa

Per part de la formació morada, ha estat el seu portaveu parlamentari, Pablo Echenique, que ha sortit a defensar la postura del partit, a través de missatges a Twitter en els quals reacciona al contingut de part de la declaració de Calvente davant del jutge. Segons diu Calvente en aquesta declaració per videoconferència, s'estan manipulant fons de la caixa de solidaritat del partit d'una "forma opaca" una cosa que sap per "comentaris i rumorologia de la militància" i que els alguns dels contractes de Podemos "podrien ser simulats, tampoc no és que ho afirmi categòricament".

Echenique retreu que el cas es basa en "rumorologia" i que "no té res", encara que "els és igual. Contra Podemos tot val", conclou , després d'insistir que es tracta d'"un altre judici fake (un altre més sense proves)" per llançar l'"enèsima" campanya mediàtica contra el seu partit.