Després de la moció de censura de Ciutadans i els socialistes a Múrcia per fer fora el PP del govern, el secretari popular Teodoro García Egea ha sigut clar: "avui el Partit Popular obre les portes als dirigents, militants i simpatitzants de Ciutadans".

Des de la seu del partit a Madrid, Egea ha manifestat les intencions del PP per fer-se seus tots els desencantats amb el partit d'Inés Arrimadas, a qui ha acusat de "donar l'esquena als governs de llibertat". García Egea preveu que el futur de la formació taronja quedi ara lligat a Podemos i el PSOE, i erigeix el PP en l'única alternativa al populisme i socialisme des del centredreta. "Comença un procés d'unió dins el PP amb els que no volen veure un espectacle com el d'avui", ha assegurat Egea.

Compareixença del secretari general del PP, Teodoro García Egea, després de les mocions de censura.

De Cs al PP, un camí ja trepitjat abans

El traspàs de càrrecs de Ciutadans al Partit Popular no és una novetat. A finals del 2020 l'antiga portaveu de Ciutadans, Lorena Roldán, va anunciar que s'unia a les files del PP català tot i haver estat elegida com a cap de llista en les primàries de la formació taronja. Roldán havia sigut substituïda per Carlos Carrizosa i el 30 de desembre va anunciar que s'unia al partit d'Alejandro Fernández per les eleccions del 14-F.

L'exportaveu de Cs, però, no va ser l'única en canviar els colors del partit abans de les eleccions catalanes. La regidora a l’ajuntament de Barcelona i secretaria general de Barcelona pel Canvi, Eva Parera, número dos de Manuel Valls, va anunciar al gener que formaria part de les llistes del Partit Popular del 14 de febrer. Parera és la tercera i darrera diputada elegida al Parlament el 14-F, unes eleccions que van castigar especialment la formació popular.

Les mocions de censura contra els governs del PP

El terratrèmol polític que ha fet tremolar els governs autonòmics de PP i C's ha començat a Múrcia, on la formació taronja s'ha unit amb els socialistes per fer fora els populars. Poc després, la crisi s'ha estès a Madrid, on la presidenta Isabel Díaz Ayuso ha respost dissolent l'Assemblea de Madrid i convocant eleccions.

Tot i això, el PSOE i Més Madrid han aconseguit tramitar mocions de censura contra el govern madrileny. La crisi ha continuat estenent-se més enllà de Madrid, fins a Castellà i Lleó, on els socialistes  també s'han organitzat contra el govern d'aquesta comunitat, aquest cop sense el suport de Cs.