El PP busca la complicitat de barons socialistes contra la reforma de la sedició. El portaveu popular en el Senat, Javier Maroto, espera que aquests dirigents del PSOE donin suport a la moció contra "l'abaratiment de la pena del delicte de sedició" en els seus respectius Parlaments autonòmics. I és que això suposaria donar "un cop sobre la taula" davant les tesis de Pedro Sánchez, qui hauria de "recular". El "no" dels presidents obriria una "oportunitat" de "reprendre" les negociacions per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

"La pregunta és: Javier Lambán, Emiliano García Page, Ximo Puig i Guillermo Fernández Vara són el mateix que Sánchez? Sí o no? Ho descobrirem quan votin la moció del Partit Popular", ha declarat Maroto en una entrevista amb Europa Press publicada aquest dimarts. És així com ha reconegut que busca que els barons socialistes es pronunciïn "amb llum i taquígrafs" sobre si estan a favor o en contra de la reforma, motiu pel qual el PP portarà mocions als Parlaments autonòmics. "Si els barons socialistes donen un cop sobre la taula a Sánchez votant amb el PP no a abaratir el delicte de sedició, la garrotada que rebrà serà de tal categoria que no tindrà més remei que recular en la seva posició", ha subratllat.

Quins socialistes han visitat Puigdemont?

És a dir, que el seu objectiu és "canviar" la posició del president espanyol. I és que espera que Lambán (Aragó), Page (Castella la Manxa), Puig (País Valencià) i Vara (Extremadura) donin suport a la moció, "tot i que sigui només per pur egoisme". De fet, vol que obliguin a Sánchez a "reaccionar" amb missatges com "ja n'hi ha prou" i "estàs enfonsant el socialisme". "Tant de bo que aquest socialisme que ha mantingut l'essència del PSOE molts anys doni aquest cop sobre la taula", ha declarat. Si això passa, s'obriria una porta a "reprendre" la renovació del Poder Judicial 

Finalment, Maroto ha destacat que tot això es produeix just abans que Carles Puigdemont confessés "públicament" que "alguns socialistes de la corda de Sánchez l'han anat a visitar" a Bèlgica per explicar-li que "pot estar sobre la taula" una reforma del Codi Penal que "l'afavoreix a ell i als seus". "Nosaltres exigim a Sánchez que aclareixi immediatament quins socialistes de la seva corda amb noms i cognoms han estat visitant Puigdemont per pactar una reforma del Codi Penal que el satisfaci, alhora que hi havia altres socialistes asseguts en la mesa del PP negociant el Consell General del Poder Judicial", ha conclòs. El PP ja va carregar diumenge contra Sánchez per haver sondejat Puigdemont i el van acusar d'intentar evitar que el president "reti comptes davant la justícia espanyola".