Ximo Puig s'ha mostrat crític amb Pedro Sánchez per anar tard amb la reforma de la sedició, que el govern espanyol ha promès portar aviat al Congrés dels Diputats. En una entrevista amb La Razón publicada aquest diumenge, el president de la Generalitat Valenciana ha estat preguntat sobre la possibilitat que l'esmentada reforma pugui perjudicar electoralment els socialistes. "Probablement, (la reforma) s'hauria pogut abordar ja", ha retret Puig, que ha afegit que "la convivència és fonamental i del que es tracta és que els delictes d'aquestes característiques estiguin homologats amb el nostre entorn".

El president ha insistit en el fet que darrere la reforma de la sedició "hi ha un canvi molt positiu a Espanya respecte de la situació de Catalunya". "En el tema català estem millor que estàvem i encara hem de continuar buscant aquest pont, aquesta capacitat de mirar al futur, entenent-nos com som", ha reivindicat. Així mateix, ha reconegut que voldria que "no hi hagués tantes persones que donen suport a partits independentistes". "Però és la seva capacitat de decisió i, per tant, no em queda més remei que entendre'ls. I, democràticament, intentar convèncer-los de què hi ha una altra via més útil per tothom, que és la via federal", ha reblat.

Que el PSOE pacti amb ERC

D'altra banda, Puig ha defensat que el PSOE pugui pactar amb ERC i altres forces nacionalistes com EH Bildu o el PNB. "El PSOE mai renunciarà a ser un partit de majories. Una altra cosa és que els electors són els que decideixen a les urnes quina ha de ser la composició dels governs i cal atendre a la realitat de les eleccions", ha dit. És així com ha reivindicat la figura de Sánchez, que de segur que "sumarà" quan comenci la campanya electoral per a les eleccions autonòmiques i municipals del 2023 — després de les quals també intentarà pactar amb Compromís. Al respecte, ha destacat que les últimes enquestes parlen d'una recuperació dels socialistes enfront del Partit Popular. "I si atenem a les crisis que hem hagut de gestionar, el govern espanyol està aguantant prou bé. Miri el que està passant a Gran Bretanya o a França", ha conclòs.

El president de la Generalitat Valenciana també ha parlat sobre com la seva rebaixa fiscal va trastocar l'estratègia de la Moncloa, i ha dit que la seva obligació és "fer política social amb la política fiscal". "Just al contrari del que fan altres comunitats", ha dit, en referència a autonomies com Madrid, Andalusia o Galícia. Tanmateix, ha assegurat que la rebaixa valenciana de l'IRPF està alineada amb el govern espanyol: "Nosaltres, dins del nostre espai fiscal, que és moltíssim més reduït (que l'espanyol), hem actuat més enllà, però, insisteixo, la línia estratègica és la mateixa".